Projekts: Topošo vecāku skola SIA "MOM@DAD" izveide - Matvejeva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā ir izstrādāts projekts par topošo vecāku skolu SIA „MOM@DAD”, kurš sniegs medicīnisko un psiholoģisko atbalstu, pakalpojumus (teorētiskas un praktiskas nodarbības) topošajiem vecākiem. Bērniņa gaidīšanas laiks ir brīnišķīgs! Sievietes ķermenī notiek pārmaiņas, mazulis attīstās, parādās pirmās kustības... Topošie vecāki arvien vairāk aizdomājas, kā viss notiks bērniņa dzimšanas laikā? Kādas būs dzemdības? Kas gaida pēc tam? Jebkura sieviete jūt lielu atvieglojumu, ja grūtniecības laikā un dzemdībās viņai līdzās ir tuvs cilvēks un viņiem abiem ir zināšanas par grūtniecību un dzemdību procesu. Dzemdības ir emocionāls pārdzīvojums un, ja dzemdībās piedalās abi vecāki, sagatavošanās tām ļaus justies daudz drošāk. Izanalizējot Jelgavas iedzīvotāju dzimumvecuma struktūras statistiskas datus par 2010.gadu ir veikts secinājums, ka Jelgavā būtiski liels sieviešu skaits vecuma no 19 līdz 30 gadiem, kas ir tuvu sieviešu vecumam dzemdējot pirmo bērnu Latvijā, varam apgalvot, ka priekš vecāku skolas tas ir ļoti patīkama tendence, jo ka mēs jau noskaidrojam mātes vidējais vecums, dzemdējot pirmo bērnu ir no 20 līdz 29 gadiem. Ražošanas plāns un ekonomiskie aprēķini izveidotu, lai noteikt uzņēmuma perspektīvas 2013.-2015. gadam. Pieņēmumi, uz kuriem balstīta finanšu prognoze ir valsts ekonomiskais stāvoklis, ņemot vērā inflācijas un nozares attīstību kopumā. Aprēķini ir balstīti uz iespējamiem finanšu resursiem un to avotiem, cenu politiku, likumdošanu un tirgus attīstības perspektīvām. Izpētot projekta finanšu plānu no uzņēmuma dibināšanas 2013. gada 15. janvāra līdz 2015. gada beigām tika konstatēts, ka apgrozījums katru gadu palielinās. Plānojot apgrozījuma palielinājumu tika ņems vērā, ka rādīsies arī papildus izdevumi, jo pieaugs pieprasījums un būs nepieciešami papildus ieguldījumi. Projekta atmaksāšanas laiks ir redzams jau pirmajā gadā, kad uzņēmuma bilances radītāji rāda pozitīvo uzņēmuma izaugsmi. Finanšu aprēķini parādīja, ka projekts apmaksājās jau sākot no pirmā darbības mēneša un jūnija ir redzama peļņa. Tas radītājs parāda uzņēmuma perspektīvas. Projekta atmaksāšanās periods tiek noteikts kā paredzamais gadu skaits, kas nepieciešams pilnīgai investīciju izmaksu kompensācijai.

In the master’s thesis has been designed the project about parent’s school SIA "MOM @ DAD", which will provide medical and psychological support (theoretical and practical sessions) for prospective parents. It is a wonderful time during the pregnancy! A lot of changes in the woman’s body, a baby develops, the first signs of movement... Prospective parents are increasingly thinks what will happen at the baby’s birth? As will be born? What will be after? Any woman feels a great relief, if during the pregnancy and childbirth she will be together with loved one and both of them have the knowledge about pregnancy and process of childbirth. Childbirth is an emotional experience and, if the both parents want to participate in birth, preparation will allow them to feel more confident. After analyzing of sex-age structure population statistical data for the year 2010 in the Jelgava, has been concluded, that the are large number of women aged 19 to 30 years in Jelgava, which is close to women age for first childbirth in Latvia, we can say that for parents the school is very pleasant trend. As we have seen average age of mother who will give birth to first child between 20 and 29 years. Production plan and economical calculations have been carried out in order to define company's opportunites in 2013 – 2015. Assumtions which are the bases for financial prognose are the country's economical state, taking into consideration inflation and branch development. Calculations are based on possible financial resources and their sources, price politics, legislation and market development prospects. After exploring financial plan strating from the company foundation on 15th of January 2013 until the end of 2015, it was identified, that turnover will increase each year. In turnover planning it was considered, that additional costs will appear, due to demand increase and there will be additional investments necessary. The repayment period of project will be seen within the first year, when the company's balance sheet indicators will show positive growth of the company. Financial calculations of the company show that the project could be repaid during the first month of activity, and June we already could get profits. This financial indicator shows the company's prospects of growth. The project payback period is defined as the number of years necessary to achieve full compensation for the investment cost.
Project: School for future parents "MOM@DAD" LLC.
Keywords: Finanses un kredīts