Mutiskā preambula franču un latviešu valodās: morfosintakses, intonācijas un vēstījuma pieejas - Popova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2008)
Mutiskā preambula franču un latviešu valodās: morfosintakses, intonācijas un vēstījuma pieejas Mutiski franču un latviešu valodas seko līdzīgiem principiem. Šo valodu izteikuma struktūra sastāv no preambulas (temats) un remas. Teoretiskais pētījums un morfosintakses, intonācijas un vēstījuma divu franču un divu latviešu korpusu analīzes ļāva mums apstiprināt franču mutiskās preambulas struktūru un norofmulēt mutiskās stuktūras konstrukciju laviešu valodā. Šis darbs varētu būt interesants valodniekiem un studentiem, jo tas piedāvā mutiskajai runai jaunu pieeju, kas tika pirmo reizi lietota latviešu valodai. Šī analīze ir atklājusi mutiskās preambulas morfosintakses struktūru preambulai latviešu valodā.

Oral French and Latvian follow similar principales of regularity. The structure of enunciation of these languages consists of preamble (topic or theme) and of rheme (focus). Theoretical study and morphosyntatical, intonative and enunciative analyses of two French and two Latvian corpus have allowed us to confirm the structure of oral preamble in French as well as to formulate an hypothesis of the construction of the oral preamble in Latvian. The present research paper presents interest for linguists and students as it suggests a new approach to the analysis of spoken language and has been applied for the first time for Latvian. This analysis has revealed the morphosytatical structure of oral preamble in Latvian.
Oral Preamble in French and Latvian: Morphosyntatic, Intonational and Enunciative Approaches
Keywords: Valodniecība