Bārtas upes hidroloģiskā un hidroķīmiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas - Čilipāns, Raitis (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma: “Bārtas upes hidroloģiskā un hidroķīmiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas”. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Bārtas upes hidroloģiskā un hidroķīmiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas un to ietekmējošos faktorus. Pētījumā ir izmantotas hidroloģisko un hidroķīmisko novērojumu datu kopas no Bārta-Dūkupji novērojumu stacijas, atbilstoši no 1951.-2008.gadam un no 1978.-2008.gadam, kā arī meteoroloģisko novērojumu datu rindas no Liepājas stacijas no 1966.-2008.gadam. Monitoringu novērojumu datu apstrādē un analīzē pielietotas matemātiskās statistikas metodes. Pētījums parādīja, ka Bārtas upes hidroķīmiskais režīms ir cieši saistīts ar hidroloģiskā režīma izmaiņām un veģetācijas periodu. Savukārt Bārtas upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas ir cieši saistītas ar globālā klimata pasiltināšanās ietekmi. Atslēgas vārdi: Bārta, notece, temperatūra, ledus parādības, hidroķīmiskais sastāvs

The title of bachelor thesis is "Long term and seasonal hydrological and hydrochemical regime of the Bārta river". The aim of the study: to evaluate long term and seasonal changes of the hydrological and hydrochemical regime of the Barta river. In this study the hydrological and hydrochemical observation data sets of the Barta-Dūkupji observation station, respectively from 1951 to 2008 and 1978 to 2008 have used. Meteorological observation data series from Liepaja stations from 1966 to 2008 have used, as well. Monitoring observation data processing and analysis to apply the mathematical statistical methods. The study showed that the changes of hydrochemical regime have close correlation with the hydrological regime and vegetation period of the Barta river. In this turn the long term and seasonal changes of the hydrological regime are closely related to global climate warming impact.
Long term and seasonal hydrological and hydrochemical regime of the Bārta river
Keywords: Vides zinātne; Bārta; notece; temperatūra; ledus parādības; hidroķīmiskais režīms