Mājas strazdu Sturnus vulgaris aktivitātes salīdzinājums tēviņiem un mātītēm ligzdošanas sezonas laikā - Zacmane, Elza Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Gājputniem ligzdošanas sezona ir viens no enerģētiski prasīgākajiem periodiem visā gada ciklā. Tāpēc aktivitātes sakarību izpēte ir īpaši svarīga, lai iegūtu informāciju par kopējo aktivitātes dinamiku un sezonālo mijiedarbību. Darbā analizēta sešu mājas strazdu Sturnus vulgaris mātīšu un piecu tēviņu aktivitāte ligzdošanas sezonas daļā sākot no 25 dienām pirms olu dēšanas līdz divām nedēļām pēc mazuļu šķilšanās. Aktivitātes dati iegūti no multisensoru ģeolokatoriem. Salīdzināta tēviņu un mātīšu aktivitāte četros secīgos ligzdošanas sezonas periodos. Olu dēšanas un inkubācijas periodā mātītēm novērota būtiski zemāka aktivitāte. Pirms olu dēšanas abiem dzimumiem novērots būtisks kritums aktivitātē, bet pēc mazuļu šķilšanās – būtisks pieaugums. Šī darba rezultāti ierosina, ka inkubācijas perioda beigās tēviņi biežāk nomaina mātītes ligzdā.

For migratory birds breeding season is one of the most energetically demanding periods of the whole annual cycle. Therefore, investigation of activity patterns during breeding season is especially crucial to better understand the overall activity budgets and seasonal interactions. Activity of Common Starling Sturnus vulgaris five males and six femalesin four successive periods of the breeding season were analyzed. Data was obtained from multisensor geolocators. Significantly lower activity was observed in females during the egg-laying and incubation period. Before egg-laying, there was a statistically significant drop in activity for both sexes, but after hatching – a significant increase. The results of this study suggest that males replace females in the nest more often at the end of the incubation period
Changes in activity between male and female Common Starlings Sturnus vulgaris during the breeding season
Keywords: Bioloģija; mājas strazds; Sturnus vulgaris; ligzdošanas enerģētika; multisensoru ģeolokatori