Biseksuāli un heteroseksuāli orientētu cilvēku greizsirdības uz savu romantisko attiecību partneri atšķirības - Dambrovska, Olga (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv nozīmīgas dzimuma un seksuālās orientācijas (biseksuālās un heteroseksuālās) atšķirības greizsirdībā uz romantisko attiecību partneri. Pētījuma izlasi veido 123 respondenti: 39 heteroseksuālas sievietes, 33 heteroseksuāli vīrieši, 35 biseksuālas sievietes, 16 biseksuāli vīrieši. Visi respondenti atrodas attiecībās. Respondenti ir vecumā no 18-50 gadiem. Vidējais vecums ir 29,5 gadi. Darbā greizsirdības izpētei tika izmantota: Multidimensionālā greizsirdības skala (Multidimensional Jealousy scale, Pfeiffer, S. M. & Wong, P. T., 1989), ko Latvijā sākotnēji adaptējusi N. Ņemirova-Vilcāne sava bakalaura darba ietvaros 2003.gadā. Tā mēra kognitīvās, emocionālās un biheiviorālās greizsirdības izteiktību. Tika apkopoti arī respondentu demogrāfiskie dati: dzimums, vecums, vai pašlaik atrodas attiecībās un seksuālā orientācija. Balstoties uz veiktā pētījuma rezultātiem, var secināt, ka nozīmīgas greizsirdības atšķirības pastāv starp heteroseksuālām sievietēm un vīriešiem, kā arī starp heteroseksuālām un biseksuālām sievietēm. Heteroseksuālās sievietes ir biheiviorāli un emocionāli greizsirdīgākas nekā heteroseksuālie vīrieši. Heteroseksuālās sievietes ir emocionāli greizsirdīgākas nekā biseksuālās sievietes. Pārējās grupās nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības.

The aim of the bachelor's work was to find out if there were significant gender and sexual orientation (bisexual and heterosexual) differences in jealousy toward the romantic relationship partner. The study's sample is made up of 123 respondents: 39 heterosexual women, 33 heterosexual men, 35 bisexual women, 16 bisexual men. All respondents are in the relationship. Respondents are aged 18-50. The average age is 29.5 years. In the work, the study of jealousy used: the Multidimensional Jealousy scale (Multidimensional Jealousy scale, Pfeiffer, S. M. & Wong, P. T., 1989), initially adapted in Latvia by N. Ņemirova Vilcāne as part of her bachelor's work in 2003. It measures the expressiveness of cognitive, emotional and bihevioral jealousy. Respondents' demographics were also gathered: gender, age, are currently in relationships and sexual orientation. Based on the results of the study, it can be concluded that there are significant differences in jealousy between heterosexual women and men and between heterosexual and bisexual women. Heterosexual women are biheviorally and emotionally jealous than heterosexual men. Heterosexual women are more emotionally jealous than bisexual women. There are no statistically significant differences in other groups.
Differences in Jealousy of Bisexual and Heterosexual Oriented People Towards Their Romantic Relationship Partner
Keywords: Psiholoģija; Greizsirdība; Heteroseksualitāte; Biseksualitāte; Seksuālā orientācija