"Daudzpartijas sistēmas veidošanās un attīstība Baltijas valstīs no 1988.gada līdz 1990.gadu vidum" - Dobele, Marija (Latvijas Universitāte, 2009)
Pēc neatkarības atgūšanas Baltijas valstis uzsāka savu ceļu uz demokrātisku sabiedrību. Politiskām kustībām, politiskām partijām un vēlēšanām bija nozīmīga loma šajā pārejas periodā. Politisko partiju un to sistēmas attīstība ir viens no svarīgākajiem Baltijas valstu attīstības kritērijiem. Viens no demokrātiju balstošiem elementiem ir politiskās partijas, kuru galvenā funkcija ir politiskās varas iegūšana, noturēšana, organizēšana un realizēšana noteikta mērķa sasniegšanai. Politisko partiju uzskatu dažādība dod sabiedrībai iespēju vērtēt valsts politiku. Bet daudzpartijas sistēma ļauj vēlētājiem brīvi izvēlēties sev tīkamāko politisko partiju un pieņemamākos problēmu risināšanas veidus. Šī darba mērķis ir noskaidrot, kā Lietuvā, Igaunijā un Latvijā, pēc autoritāras vienpartijas sistēmas ilgstošas pastāvēšanas, deviņdesmito gadu sākumā izveidojās daudzpartiju sistēma un kādi apstākļi to ietekmēja. Darba sākumā, teorētiskajā daļā, tiek izpētīta politisko partiju būtība, partiju sistēma un tās tipi, daudzpartiju sistēmas veidošanas ceļi un sistēmas ietekme uz demokrātiju. Tālāk autors sniedz informāciju par tā perioda daudzpartijas sistēmu Lietuvā, Igaunijā un Latvijā, apraksta partiju sistēmas rašanos un attīstības procesu, aplūko politisko partiju izveidošanos. Nobeigumā ir sniegts maģistra darba apkopojums un galvenie secinājumi. Maģistra darba hipotēze ir: Daudzpartijas sistēmas veidošanos Baltijas valstīs noteica pirms valstu neatkarībām izveidotās sociālās kustības, kuras vēlāk pārtapa par politiskajām partijām. Analizējot tā perioda politisko situāciju un aprakstot politiskās teorijas, autors izmantoja angļu, franču, vācu, zviedru un poļu zinātnieku darbus. Šī darba izstrāde pamatojās uz publicistiku par Baltijas valstu politiskajām partijām, darbā ir izmantoti preses izdevumi, dokumentu krājumi.

After gaining independence Baltic states began its way to democratic society. Political movements, political parties and elections had a very important role during this transitional period. Development of the political parties and party system is very important criteria for the development of Baltic states. The main functions of political parties are to obtain, retain, educate and realize political power. Multiparty system allows electors free to choose the most pleasant and most acceptable political party. The aim of the work is to describe how was the multy-party system built and what kind of circumstances had an ifluence on it in Latvia, Lithuania and Estonia after the continuous tenses of authoritarian one-party system. In the beginning of the paper, the theoretical foundation about the political parties and the multi-party system and its types is being stated. Further author investigates formation of the multi-party system in Latvia, Lithuania and Estonia in the exact time period, the origination of the party system and its development process is examined, and an insight in the newly formed parties is given. The conclusions, that were obtained in the paper, are summarized. The hypothesis of the paper is: The formation of multiparty system in Baltic states was prescribed by social movements, which later became political parties. Author tries to prove the hypothesis in present work. In the present work author used English, French, German, Swedish and Polish scientists to describe the political theories and the analyses of the political situation of that period. In the analysis of the formation of multi-party system in Baltic states author used a lot of document resources, press and information received from history books.
Formation and development of multiparty system in Baltic states from 1988 till the middle of 1990
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)