Monokulāri ģenerētu aberāciju interokulārā pārnese - Panke, Karola (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 57 lapām. Tas satur 46 attēlus, 8 tabulas, 3 pielikumus un 44 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: viļņu frontes aberācijas, adaptīvā optika, akomodācija. Darba mērķis: noskaidrot vai aberācijas izraisa akomodāciju un vai šī akomodācija tiek interokulāri pārnesta, kā arī vai interokulāri pārnestā akomodācija ierosina aberācijas. Metode: Tika izstrādāta adaptīvās optikas iekārta, lai ģenerētu un mērītu viļņu frontes aberācijas. Secinājumi: Monokulāri ģenerēts astigmātisms, trīslapiņa, koma un sfēriskā aberācija ierosina akomodāciju, kas tiek interokulāri pārnesta. Interokulāri pārnestā akomodācija izraisa sfēriskās aberācijas izmaiņas negatīvajā virzienā.

Bachelor work is written in Latvian, in computer typesetting on 57 pages. It contains 46 figures, 8 tables, 3 appendixes and 35 references to literature sources. Key words: wavefront aberrations, adaptive optics, accommodation. Aim: To find out if monoculary generated aberrations can cause accommodative response which is interoculary transfered to fellow eye. And also to find out if interoculary transfered accommodation can cause aberrations. Metode: Adaptive optics setup was created to generate and measure wavefront aberrations. Conclusions: Monoculary generated astigmatism, trefoil, coma and spherical aberration causes accommodation which is interoculary transfered to fellow eye. Interoculary transfered accommodation causes spherical aberration shift toward more negative values.
Interocular transfer of monocularly generated aberrations
Keywords: Fizika