Valodas varietāšu attēlojums E.M.Remarka darbos "Trīs draugi" un "Triumfa arka" - Gutova, Rosvita (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir attēlot - vācu valodas varietātes Ēriha Marijas Remarka romānos „Trīs draugi” un „Triumfa arka”. Lai sasniegtu nosprausto mērķi ir veikts kontrastīvs vācu valodas varietāšu pētījums. Vācu valodā ir sastopamas neskaitāmas valodas varietātes: rakstu un mutvārdu valoda; diatopiskā, diastrātiskā, diafāziskā un diasituatīvā varietāte; standarta varietāte (standarta valoda); nestandartizētās varietātes (idiolekts, sarunvaloda, sociolekts (jauniešu valoda, dzimuma valoda, zagļu žargons); īpašās valodas (aroda valodas, grupu valodas); dialekts. Tāpēc, mērķa sasniegšanai darba sākumā, ir sniegts pārskats par vācu valodas varietātēm. Nākamajā daļā lasītājs īsi tiek iepazīstināts ar Remarka daiļradi. Tālāk rezumējoši tiek raksturoti romāni „Trīs draugi” un „Triumfa arka”. Pēdējā daļā tiek veikta abu romānu analīze, balstoties uz jau iepriekš darbā aprakstītājām varietātēm. Analīzes kontekstā izmatoti arī fakti no rakstnieka dzīves, kuri ir iespaidojuši šo romānu raksturu.

he aim of this master's paper is to show the varieties of German language in the novels ”Three Comrades” and ”Arc of Triumph” by Erich Maria Remark. To achieve this aim the contrastive study of the varieties of German language has been conducted. A great number of language varieties can be found in German: written and spoken language, diatopic, diastratic, diaphasic, diasituative, standard varieties (standard language), non-standardized varieties (idiolect, colloquial language, sociolect (the language of young people, gender language, thieves’ jargon), specific language varieties (professional language, group languages), dialects. That is why an overview of German language varieties has been provided at the very beginning of this work. In the next part of this work the readers are briefly introduced with Remark’s novels. Further the novels ”Three Comrades” and ”Arc of Triumph” are described in detail. The analysis of both novels is presented in the last part based on the analysis of language varieties discussed previously in this work. The facts concerning writer’s life, influencing the characters of the novel, are considered within the framework of the given analysis.
The Reproduction of Language Varieties in Novels "Three Comrades" and "Arc of Triumph" by E.M.Remarque
Keywords: Valodniecība