2-3 gadīgu bērnu runas aktivizēšana rotaļās un spēlēs - Skrīvere, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darba temats: 2 – 3gadīgu bērnu runas aktivizēšana rotaļās un spēlēs. Pētījuma mērķis: Teorētiski izzināt un praktiski pamatot runas aktivizēšanas iespējas rotaļās un spēlēs 2 – 3 gadīgiem bērniem. Darba teorētiskās atziņas, pētījuma process, tā gaita, un rezultāti izklāstīti 2 nodaļās un 9 apakšnodaļās, secinājumos. Darba pirmajā daļā tiek analizēta zinātniskā, pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par runu, valodu tās attīstību. Tiek analizēta, pētīta rotaļas nozīme bērna runas attīstībā, un kā ar tās palīdzību varam to veicināt. Dažādu autoru viedokļi, atzinumi, pētījumi par divu līdz trīsgadīgu bērna valodas attīstību saistībā ar pētāmo problēmu. Jēdzienu runa, rotaļa, un spēle teorētiskais skaidrojums. Darba otrajā daļā tika veikts empīriskais pētījums - praktiskais darbs ar bērniem, pedagoģiskais vērojums un rezultātu apkopojums. Runas attīstība tika veicināta un sekmēta ar pirkstu rotaļu, kustību rotaļu, didaktisko spēļu palīdzību, kā arī piedāvājot bērniem darboties ar daudzveidīgiem motoriku veicinošiem palīgmateriāliem. Empīriskajā daļā apstiprinājās izvirzītā hipotēze - bērnu runa tiks aktivizēta, ja skolotājs pedagoģiskajā procesā sistemātiski un regulāri izmantos pirkstu rotaļas un rotaļas ar kustībām atbilstoši bērnu interesēm un uztveres spējām, ieinteresējot bērnus atkārtot rotaļā dzirdēto un redzēto. Atslēgas vārdi: pirkstu rotaļas, kustību rotaļas, spēle, aktīvā runa. Kvalifikācijas darba apjoms 64 lappuses, 22 attēli, 5 tabulas, 22 pielikumi un 77 literatūras avoti.

Subject of qualification paper: activation of speech of 2 to 3 years old children in playing and games. Purpose of research: Theoretical cognition and practical justification of possibility of activation of speech of 2 to 3 years old children in playing and games. Theoretical findings of the paper, research process, its course and results are set forth in 2 chapters and 9 subchapters and conclusions. The first part of the paper analyzes scientific, pedagogic and psychological literature on speech, language, its development. Importance of playing in development of the child’s speech is analyzed, researched, and how we can promote it with its help. Opinions, conclusions, researches of various authors on development of language of two to three years old children in relation to the researched problem. The theoretical explanation of concepts of speech, playing and game. The second part of the paper conducts the empirical research – practical work with children, pedagogic observation and summary of results. Development of speech was promoted and facilitated with the help of finger games, movement games, didactic games, as well as by offering the children to work with various auxiliary materials promoting the motility. Empirical part confirmed the hypothesis proposed – speech of the children will be activated, if teacher systematically and regularly uses in the pedagogic process finger games and movement games according to interests and perception ability of the children, rousing interest in the children to repeat what they hear and see in the game. Keywords: finger games, movement games, game, active speech. Qualification paper contains 64 pages, 22 figures, 5 tables, 22 appendices and 77 literature sources.
Activation of speech of 2 to 3 years old children in playing and games
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pirkstu rotaļas; Kustību rotaļas; Spēle; Aktīvā runa