Dzīves kvalitāte hroniskiem hemodialīzes pacientiem - Vozņarska, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma: „Dzīves kvalitāte hroniskiem hemodialīzes pacientiem”. Mērķis: noskaidrot dzīves kvalitāti hroniskiem hemodialīzes pacientiem. Pētījuma jautājumi: 1. Kāda ir fiziskās dzīves kvalitāte hroniskiem hemodialīzes pacientiem?; 2. Kāda ir dzīves kvalitāte emocionālajā sfērā hroniskiem hemodialīzes pacientiem?; 3. Kāda ir dzīves kvalitāte neatkarības ziľā hroniskiem hemodialīzes pacientiem?; 4. Kāda ir sociālās dzīves kvalitāte hroniskiem hemodialīzes pacientiem? Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās, pētnieciskās daļas un 5 pielikumiem. Darba teorētiskajā daļā analizēta M.E. Levainas Saglabāšanas teorija saistībā ar hronisku dialīzes pacientu aprūpi, apskatīta informācija par hronisku nieru slimību, hemodialīzi, kā arī dzīves kvalitāti hroniskiem dialīzes pacientiem. Pētījums veikts hemodialīzes nodaļā vienā no Rīgas lielākajām slimnīcām, kura laikā intervēti 10 dialīzes pacienti vecumā no 22 – 55 gadiem. Pētījuma metode – kvalitatīvā, instruments – intervija.

The theme of Bachelor’s work: „Quality of life in chronic hemodialysis patients”. The aim of the paper: to clarify the quality of life in chronic hemodialysis patients. The research questions: 1. What is the physical quality of life in chronic hemodialysis patients ?; 2. What is the quality of life in the emotional sphere of chronic hemodialysis patients ?; 3. What is the quality of life of independence of chronic hemodialysis patients ?; 4. What is the social quality of life in chronic hemodialysis patients? The Bachelor’s work consists of theoretical and research part, and also 5 supplements. In the theoretical part of paper is analyzed M.E.Levine’s Conservation theory in relation to chronic dialysis patient care, accessed information on chronic kidney disease, hemodialysis, as well as quality of life in chronic dialysis patients. The study was conducted in hemodialysis chapter one of Riga's largest hospital, during which interviewed 10 dialysis patients aged 22-55 years. The research method – qualitative, the research instrument – interview.
Quality of life in chronic hemodialysis pacients
Keywords: Medicīna; pacients; dzīves kvalitāte; hroniska nieru slimība; hemodialīze; chronic kidney disease