Skolotāju uzdoto jautājumu veidi bioloģijas un ģeogrāfijas mācību stundās - Bužoka, Līna (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir gadījuma pētījumā izpētīt bioloģijas un ģeogrāfijas mācību stundās uzdoto jautājumu veidus un dziļumu, pamatojoties uz Blūma taksonomiju. Veikta zinātniskās literatūras analīze par jautājumu veidiem un to izziņas līmeņiem. Gadījuma pētījumā izstrādāti un aprobēti mācību stundu plāni ar dažādu izziņas līmeņu un veidu jautājumiem. Noskaidrots, ka dažādu izziņas līmeņu jautājumu uzdošana mācību stundu laikā palīdz skolēniem labāk izprast tematu un apgūt jaunas zināšanas. Ģeogrāfijas mācību līdzekļu kontentanalīzē noskaidrots, ka jautājumu izziņas līmenis ir vairāk orientēts uz zināšanu apguvi nevis uz to lietošanu jaunās situācijās.

The aim of the study is to investigate the types and depths of biology and geography lessons in a random study based on Bloom's taxonomy. Analysis of scientific literature on question types and their cognitive levels. The case study developed and approbated lesson plans with different cognitive levels and types of questions. It has been found that asking different cognitive levels during lessons helps pupils to better understand the topic and acquire new knowledge. The content analysis of geography teaching aids found that the level of cognition of issues is more focused on knowledge acquisition rather than on their use in new situations.
Teacher question types in biology and geography lessons
Keywords: Pedagoģija; jautājumi; jautājumu veidi; izziņas līmenis; jautājumu piemēri; Blūma taksonomija