Darba stress un produktivitāte atvērtā un slēgtā tipa biroja trokšņa apstākļos vīriešiem un sievietēm - Nolle, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv nozīmīgas darba stresa un produktivitātes rādītāju atšķirības atvērtā un slēgtā tipa biroja trokšņa apstākļos vīriešiem un sievietēm. Eksperimentā piedalījās 40 respondenti - 1. un 2. kursa psiholoģijas programmas studenti no Latvijas Universitātes. Respondenti tika dalīti divās grupās pēc nejaušības principa un katrā grupā bija vienāds dzimumu sadalījums, proti, 10 sievietes un 10 vīrieši. Dalībnieku vecums bija no 19 līdz 47 gadiem, vidējais vecums bija 21,1 gads. Viena respondentu grupa atradās telpā, kur audio ierakstā tika atskaņots atvērtā tipa biroja troksnis, bet otrai grupai audio ierakstā tika atskaņots slēgtā biroja tipa troksnis. Eksperimenta laikā respondenti pildīja Korektūras pārbaudes testu produktivitātes mērīšanai un stresa pašnovērtējuma anketu, kas veidota līdzīgi kā Glass un Singera (Glass & Singer, 1972) pētījumā. Darba stresa mērīšanai tika veikti arī asinsspiediena mērījumi. Iegūtie eksperimenta rezultāti uzrāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības sistoliskā jeb augšējā asinsspiediena rādītājā atvērtā un slēgtā tipa biroja trokšņa apstākļos, proti, tika konstatēts, ka respondenti atvērtā tipa biroja trokšņa apstākļos uzrādīja augstāku sistolisko asinsspiedienu un uztverto stresu. Šajā gadījumā tas liecina par paaugstinātu atvērtā biroja tipa trokšņa apstākļos strādājošo respondentu asinsrites un organisma slodzi. Rezultātu nozīmība saistīta ar aspektu, ka šāda regulāra stresa cēloņu (tostarp, biroja trokšņa apstākļu) ietekme uz cilvēku potenciāli var radīt dažādus veselības traucējumus. Eksperimentā netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības darba produktivitātē, kā arī netika konstatētas nozīmīgas dzimuma atšķirības darba stresa rādītājos. Rezultātu sociālā un vienlīdz praktiskā nozīme saistās ar cilvēku atbildību par darba vides sakārtošanu. Pastāv ieteikumi gan izmantot alternatīvus biroja projektus, piemēram, norobežot telpu ar starpsienām, gan sadalīt darbiniekus pa nodaļām vai līdzīgu amatu grupām un izmantot tehnoloģijas, kas palīdz apslāpēt datortehnikas izraisītas skaņas. Tāpat darba devēji var domāt par stresa seku mazināšanu, nodrošinot darbiniekiem iespēju gan aktīvi sportot, gan citos veidos uzlabot veselību un atpūsties. Savukārt, darbiniekiem jāuzņemas atbildība kopumā rūpēties par savu veselību un izmantot darba devēja sniegtās iespējas šajā ziņā. Noteikti būtu vērts pievērst arī uzmanību pētnieku atzītajiem grupu semināriem par darba stresa pārvarēšanu, kuri ļoti efektīvi palīdz cilvēkiem uzlabot savu pašsajūtu un apgūt jaunas problēmu risināšanas stratēģijas. Atslēgas vārdi: darba stress, atvērtā un slēgtā tipa biroja troksnis, sistoliskais un diastoliskais asinsspiediens, produktivitāte

The aim of present study was to analyze whether there are significant work stress differences in open-office noise and quite conditions in men and women. Forty students from University of Latvia, aged 19 – 47, took part in the study. They were randomly assigned to the noise or quite conditions and there were 20 participants (10 male and 10 female) in each group. The mean age for both the male and female was 21.1. For the experimental session, participants filled in a concentration test in noise or quite conditions and this was given to examine productivity. Immediately following the task they were asked to fill in a stress self-appraisal form. This was followed by the Glass and Singer (1972) after effect measure. Also the blood pressure was recorded continuously after the experiment. The results showed that participants in the open-office noise conditions perceived significantly higher systolic blood pressure and perceived stress than those working under quiet conditions did, the groups did not differ in productivity and there were not any gender differences in work stress. In this case higher systolic blood pressure indicates load of blood-vessel and human body in general. The social and practical importance of these results is related with responsibility of society to arrange work place. There are some recommendations to use alternative office projects, for example, to box off the workplace or to separate the employees by departments or groups of similar positions. Also it is possible to use technology, which helps to damp the sound of office equipment. Similarly, employers may think about reducing consequences of stress by providing various species how employees could improve their health. Off course, employees also must assume responsibility to take care of their health and use the opportunities provided by the employer. It is definitely worth to pay attention to working seminars based on stress management. These seminars are very effective in helping people improve their well-being and to learn new problem-solving strategies. Key words: work stress, open-office noise and quite conditions, systolic and diastolic blood pressure, productivity
Work stress and productivity in open-office noise and quiet conditions in men and women.
Keywords: Psiholoģija