Dzelzceļa radītā trokšņa līmeņa novērtējums Vecumuniekos - Balodis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2012)
Pēdējo gadu laikā Pasaulē un Latvijā ar trokšņa piesārņojumu saistītā problemātika ir palielinājusies, kas saistīts ar autotransporta un dažādu saimniecisko aktivitāšu īpatsvara pieaugumu. Manuprāt, par vienu no nozīmīgākajiem trokšņa piesārņojuma avotiem uzskatāma dzelzceļa satiksme - vagoni pārvietojoties pa sliedēm rada dažāda veida skaņas, kuras iespējams identificēt kā troksni. Šī darba mērķis ir noskaidrot cik lielu trokšņa līmeni spēj radīt dīzeļvilciena sastāvs, kura sliežu ceļš ved gar Vecumniekiem, un, vai šī vilciena radītais troksnis ir uzskatāms par traucēkli apkārtējiem iedzīvotājiem. Darba pētnieciskajā daļā tika apsekots dzelzceļa posms Vecumnieku stacijas tuvumā, veikta dzelzceļa sastāvu uzskaite, novērtēts to kustības biežums, radītā trokšņa un ietekmes novērtējums veikts izmantojot speciālu trokšņa piesārņojuma izplatības novērtējuma datorprogrammu ‘’ExSound2000+’’. Atslēgas vārdi: dzelzceļa troksnis, trokšņa piesārņojums, trokšņa modelēšana.

During the last years noise pollution become a serious ambient pollution problem ir the world and particulary in Latvia too. Noise pollution is associated with several types of activities – traffic, particulary rail, industrial segment. From my point of wiev one of the main source of noise pollution is associated with rail traffic. Working part of the research were surveyed Vecumnieki rail station, railway stock, assessed the frequency of movement, noise and impact assessment was carried out using a special noise assessment software ‘’ExSound2000 +’’. The main objective of this work – perform assessment of rail noise in parish Vecumnieki to distinguish influence on habitants. Keywords: Rail noise, noise assessment, noise pollution.
Railway associated noise level assessment in Vecumnieki
Keywords: Vides zinātne