Rīgas pilsētvides publiskās ārtelpas apzaļumošanas iespējas klimata pārmaiņu seku mazināšanai - Žiaugre, Rūta (Latvijas Universitāte, 2024)
Pieaugot siltumnīcas efektu izraisošajam gāzu daudzumam, ar vien aktuālāka problēma, ar ko saskaras gan pasaule, gan Latvija, ir klimata pārmaiņas. Klimata pārmaiņu sekas iedzīvotāji izjūt dažādos veidos, piemēram, kā vidējās gaisa temperatūras izmaiņas, ilgstoši kartstuma viļņi, mežu ugunsgrēki un tamlīdzīgi. Viens no veidiem, kā cīnieties ar klimata pārmaiņu sekām pilsētās, ir efektīvs pilsētu plānojums, īpaši pievēršot uzmanību pilsētu apzaļumošanai. Maģistra darbs “Rīgas pilsētvides publiskās ārtelpas apzaļumošanas iespējas klimata pārmaiņu seku mazināšanai” ir izstrādāts ar mērķi samazināt vidējo gaisa temperatūru vasaras sezonā Rīgas pilsētvidē par 1% tuvāko 5 gadu periodā. Maģistra darba galvenie uzdevumi ir vērsti uz klimata pārmaiņu cēloņu un seku analīzi, klimata pārmaiņu izmaiņu analīzi Latvijā, īpaši Rīgā, ekspertu viedokļa apzināšanu, kā arī iespējamo risinājumu klimata pārmaiņu seku mazināšanai apkopošanu Rīgas pilsētvidē. Mērķa sasniegšanai maģistra darbā ir definēta konkrētā problēma, kā arī izstrādāts problēmu risinošs projekta priekšlikums un projekta tehniski-ekonomiskais pamatojums, projekta rokasgrāmata un plānošanas dokumentācija, kas analizēta un attēlota projektu MS Project programmā. Maģistra darbs ir iedalīts trīs nodaļās. Pirmā daļa ir veltīta klimata pārmaiņu cēloņu un seku analīzei, informācijai par klimata pārmaiņu sekām Latvijā analīzei un ekspertu viedokļa apzināšanai. Otrajā daļā ir definēts projekta mērķis un alternatīvie risinājumi mērķu sasniegšanai un noskaidrots piemērotākais projekts. Trešā daļa sastāv no projekta starta un projekta rokasgrāmatas, rezultātu apkopošanas un secinājumu izstrādes

As the amount of gases causing the greenhouse effect increases, climate change is the most urgent problem facing both the world and Latvia. The effects of climate change are felt by the population in different ways, such as changes in average air temperature, prolonged heat waves, forest fires and similar. One of the ways to combat the effects of climate change in cities is effective urban planning, with a special focus on urban greening. The master's thesis "Possibilities of greening the public outdoor space of Riga's urban environment to mitigate the effects of climate change" has been developed with the aim of reducing the average air temperature in the summer season in Riga's urban environment by 1% over the next 5 years. The main tasks of the master's thesis are focused on the analysis of the causes and consequences of climate change, the analysis of climate change changes in Latvia, especially in Riga, the identification of experts' opinions, as well as the compilation of possible solutions for mitigating the effects of climate change in Riga's urban environment. In order to achieve the goal, the specific problem is defined in the master's thesis, as well as a problem-solving project proposal and technical-economic justification of the project, project manual and planning documentation, which are analyzed and displayed in the MS Project program. The master's thesis is divided into three main chapters. The first part is devoted to the analysis of the causes and consequences of climate change, the analysis of information about the consequences of climate change in Latvia and the identification of experts' opinions. The second part defines the goal of the project and the alternative solutions for achieving the goals and defines the most suitable project. The third part consists of project start-up and project manual, compilation of results and development of conclusions.
Riga's urban public outdoor space greening possibilities to mitigate the effects of climate change
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; klimata pārmaiņas; apzaļumošana; pilsētu labiekārtošana; publiskā ārtelpa; Rīga