Rozācijas klīniskās izpausmes pacientiem ar metabolo sindromu, insulīna rezistenci un glikāciju - Lindermane, Alise (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba aktualitāte: Rozācija ir bieži sastopama dermatoze, kas skar līdz 22% eiropeīdās rases. Ir pierādīta rozācijas iespējamā saistība ar paaugstinātu risku vairāku slimību attīstībai, kuru pamatā ir līdzīgs paaugstināta ER stresa patoģenētiskais mehānisms, par ko plašāka izpratne ir izveidojusies tikai pēdējā desmitgadē. Metabolais sindroms ir vielmaiņas traucējumu kopums, kas ietver kardiometabolo riska faktoru kopumu un ir saistīts ar paaugstinātu risku citām saslimšanām, tajā skaitā 2. tipa cukura diabētu. Metabolā sindroma un insulīna rezistences izplatība strauji pieaug industrializētās valstīs. Glikācijas iespējamā saistība ar rozāciju vēl nav pētīta un šādā aspektā tiek analizēta pirmo reizi. Darba mērķis: Pētīt rozācijas klīniskās izpausmes pacientiem ar metabolo sindromu, insulīna rezistenci un glikāciju. Materiāli un metodes: Prospektīvā viena centra pētījumā izmantoja SIA “Veselības centrs 4” filiāles “Dermatoloģijas klīnika” klientu datus, kas tika iegūti vizītes laikā pēc pacienta brīvprātīgas piekrišanas. Visi iegūtie parametri tika apkopoti MS Excel programmas tabulā. Datu analīzes veikšanai tika izmantota statistikas programmas IBM SPSS Statistics versija 25.0. Rezultāti un secinājumi: 1.Rozācijas pacientiem ir statistiski ticami biežāk sastopams metabolais sindroms un insulīna rezistence nekā kontroles grupā (Pχ = 1,56 x10-2, V = 0,38). 2.Rozācijas smaguma pakāpe nav statistiski ticami saistīta ar metabolo sindromu (Pχ = 0,37) un ar insulīna rezistenci (Pχ = 0,43). 3.Rozācijas pacientiem ir statistiski ticami biežāk sastopama palielināta ķermeņa masa vai aptaukošanās nekā kontroles grupā (Pχ = 1,13 x10-4, V = 0,61), statistiski ticami biežāk sastopams palielināts vidukļa apkārtmērs nekā kontroles grupā (Pχ = 5,26 x10-3, V = 0,42) un statistiski ticami biežāk sastopama arteriālā hipertensija nekā kontroles grupā (Pχ = 1,24 x10-3, V = 0,46). Savukārt rozācijas pacientiem nav statistiski ticami atšķirīgs ABL - holesterīna līmenis nekā kontroles grupā (Pχ = 0,753), nav statistiski ticami atšķirīgs triglicerīdu līmenis nekā kontroles grupā un nav statistiski ticami atšķirīgs glikozes līmenis nekā kontroles grupā (Pχ = 0,64). 4.Pacientu un kontroles grupas nav statistiski ticami (PMV = 0,40) atšķirīgas pēc AGE reader vērtītības (PMV = 0,40).

The importance of work: Rosacea is a common dermatosis, affecting approximetely 22% of the European race. Association of rosacea with increased risk linked to other morbidities has been proven, being based on similar pathogenic mechanism of the ER stress. A broader insight of this has emerged only in the last decade. The metabolic syndrome is a complex of metabolic disturbances, including a set of cardiometabolic risk factors, and is known to be linked with higher risk acquiring other morbidities, including type 2 diabetes. The prevalence of the metabolic syndrome and insuline resistance is rapidly increasing. The possible connection of glycation and rosacea has never been researched and is analyzed for the first. The purpose of the research: Research the clinical manifastations of rosacea in patients with metabolic syndrome, insuline resistance and glycation. Methods and materials: Data of “Veselības centrs 4” subsidiary “Dermatoloģijas klīnika” patients have been used in a prospective one center study. The data were obtained during the visit after the patient’s voluntary consent. All data were summerized using MS Excel, and IBM SPSS Statistics 25.0 was used for the analysis of data. Results and conclusions: 1.The incidence of metabolic syndrome and insulin resistance was significantly more frequent in rosacea patient group comparing to control group (Pχ = 1,56 x10-2, V = 0,38). 2.The severity of rosacea was not statistically significantly associated with metabolic syndrome (Pχ = 0,37) and insulin resistance (Pχ = 0,43). 3.Rosacea patient group was statistically significantly more likely to be overweight or obese (Pχ = 1,13 x10-4, V = 0,61), statistically significantly more likely to have increased waist circumference (Pχ = 5,26 x10-3, V = 0,42), and statistically significantly more likely to have arterial hypertension (Pχ = 1,24 x10-3, V = 0,46) than the control group. However, there were no statistically significat differences in HDL - cholesterol levels (Pχ = 0,753), no statistically significant differences in triglyceride levels (Pχ = 0,32) and no statistically significant differences in glucose levels (Pχ = 0,64), comparing to the control group. 4.Rosacea pateint and control groups did not statistically significantly differ in AGE reader values (PMV = 0,40).
Clinical manifestations of acne rosacea in patients with metabolic syndrome, insulin resistance and glycation
Keywords: Medicīna; rozācija; metabolais sindroms; insulīna rezistence; glikācija