Tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā - Skutāns, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2021)
Autors bakalaura darbā analizē apstākļus, kas ietekmē tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā un sekas, ja saprātīgs termiņš nav ievērots. Analizē, kādēļ likumdevējs nav definējis skaidru termiņa tecējumu. Autora mērķis ir apskatīt saprātīga termiņa jēdzienu no dažādiem aspektiem un analizēt, vai saprātīgs termiņš ir piepildāms jēdziens. Mērķa sasniegšanai autors analizē Latvijas normatīvos aktus, juridisko literatūru, judikatūru un salīdzinās saprātīga termiņa jēdzienu ar ārvalstu normatīviem aktiem. Kopsavilkumā autors sniedz priekšlikumus, lai tiesības uz kriminālprocesa izbeigšanu saprātīgā termiņā tiktu nodrošinātas efektīvāk, nodrošinot kriminālprocesa termiņa uzraudzības mehānismu.

Author in bachelor paper analize circumstances which affected the rights to the completion of criminal proceeedings within reasonable time and consequences if reasonable time has not been observed. Author analize, why legislator has not defined a clear term of reasonable time. The aim of this work is to look reasonable term from various aspects and find out possible benchmarks to reasonable term for determining time limits. To achieve the aim, author analyzes Latvian laws, legal literature, case law and compare reasonable term with foreign laws. In conclusion author give suggestions to ensure the right of the criminal proceedings within reasonable time more effectively and ensure a mechanism for monitoring of the time in criminal proceedings.
Rights to the Completion of Criminal Proceedings in a Reasonable Term
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; saprātīgs termiņš; neattaisnota novilcināšana; kriminālsoda samazināšana