Bērnu agresijas mazināšana vienaudžu starpā ar vārdu krājuma paplašināšanu 3-4 gadus veciem bērniem - Kalniņa, Rūta (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarba tēma: “Bērnu agresijas mazināšana vienaudžu starpā ar vārdu krājuma paplašināšanu 3-4 gadus veciem bērniem”. Darba autors: Rūta Kalniņa. Diplomdarba vadītāja: docente, Dr. paed. Sanita Baranova. Pētījuma mērķis: Izpētīt, kā vārdu krājuma paplašināšana 3-4 gadus veciem bērniem samazina vienaudžu agresijas izpausmes. Izvirzītā pētījuma mērķa sasniegšanai risināmie uzdevumi: 1. Raksturot 3-4 gadus veca bērnu attīstību. 2. Analizēt 3-4 gadus vecu bērnu valodas attīstību. 3. Pamatot vārdukrājuma paplašināšanas nepieciešamību, izmantojot didaktiskās un lomu rotaļas, lai samazinātu vienaudžu agresiju pirmsskolas izglītības iestādes grupā. 4. Veikt novērojumus pēc iepriekš noteiktiem kritērijiem, kā didaktiskās rotaļas un lomu rotaļas veicina valodas attīstību 3-4 gadus veciem bērniem agresijas mazināšanai. Teorētiskā daļa sastāv no četrām nodaļām un vairākām apakšnodaļām, kurās tika analizēta literatūra par 3-4 gadus vecu bērnu attīstību un valodu, emocionālo un sociālo attīstību, agresijas veidiem, rotaļu veidiem pirmsskolā un izmantošanu pedagoģiskajā procesā, vārdu krājuma paplašināšanai un agresijas mazināšanai. Kritēriji tika izvirzīti, balstoties literatūras izpētē un analizē. Empīriskā daļa sastāv no pedagoģiskā novērojuma, datu apstrādes un analīzes.

Theme: “Children agression reduction among peers by expanding vocabulary for 3- 4 year old children” Author: Rūta Kalniņa Thesis supervisor: docent, Dr. paed. Sanita Baranova Research goal: Research how vocabulary expansion for children aged 3-4 years helps to decrease aggression between them. Solvable exercises to accieve reseach goal: 1.Describe the development of children aged 3-4 years. 2.Analyze the language development of children aged 3-4 years. 3.Justify the need to expand the vocabulary using didactic games and role plays to decrease aggression between peers in the group of pre-school education institution. 4.Make observation according to pre-defined criteria to find out if didactic games and role plays help to promote language development for children aged 3-4 years for decreasing aggression between them. Theoretical part consist of four chapters and several subsections where were analized literature about development and language, emotional and social development for children aged 3-4 years, types of aggression, types of games in pre-school and their use in pedagogical process for vocabulary expansion and decreasing of aggression. Criteria were set according to literature research and analysis. Empirical part consists of pedagogical observation, data processing and analysis.
Children Agression Reduction among Peers by Expanding Vocabulary for 3-4 Year old Children
Keywords: Pedagoģija; agresijas izpausmes; vārdu krājuma paplašināšana; 3-4 gadus veci bērni; emocionālā un sociālā attīstība