Badināšanas ietekme uz lag fāzes garumu maizes rauga Saccharomyces cerevisiae purīna auksotrofos - Krastiņš, Ričards (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba ietvēros tika apskatītas badināšanas apstākļu ietekme uz purīnu auksotrofiem maizes rauga Saccharomyces cerevisiae lag fāzes ilgumiem. Darba gaitā auksotrofie rauga šūnas bija pakļauti oglekļa, slāpekļa un purīna adenīna badināšanas iedarbībai. Inokulējot badinātas šūnas substrātos ar dažādu ogļhidrātu sastāvu, tika atrasts rauga lag fāzes ilgums. Darbā ir novērots ka auksotrofam šūnam, kultivētas oglekļa trūkuma apstākļos, lag fāze bija īsāka nekā šūnām, kultivētos slāpekļa vai purīnu trūkumā. Rauga kultūras, kas tika badinātas bez oglēkļa vai bez slāpekļa avota, paradīja augstāko izdzīvotību nekā nebadinātie vai purīnu badinātie.

The aim of this work was to study effects of starvation conditions on lag phase durations of purine auxotrophs in the baker's yeast Saccharomyces cerevisiae were investigated. During the work, auxotrophic yeast cells were exposed to carbon, nitrogen and purine adenine starvation. By inoculating starved cells in substrates with different carbohydrate compositions, the duration of the lag phase of the yeast was found. In this work it was observed that an auxotrophic cell cultured under carbon deficiency had a shorter lag phase than cells cultured under nitrogen or purine deficiency. Yeast cultures starved in the absence of carbon or nitrogen source showed the higher survival than the non-starved or purine starved ones.
Impact of starvation on lag phase length of purine auxotrophs of budding yeast Saccharomyces cerevisiae
Keywords: Bioloģija; Saccharomyces cerevisiae; miera stāvoklis; lag fāze; purīnu auksotrofija; badināšana