Latviešu valodas reģionālo paveidu iepazīšanas iespējas 11. klasē - Zumente, Jete Agate (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba Latviešu valodas reģionālo paveidu iepazīšanas iespējas 11. klasē mērķis ir izstrādāt mācību materiālu par latviešu valodas reģionālajiem paveidiem un pārbaudīt tā piemērotību 11. klases skolēnu zināšanu pilnveidei. Bakalaura darbā ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā analizēts lingvistiskais materiāls, kas nepieciešams mācību satura izstrādei, otrajā nodaļā pētīts latviešu valodas standarts, mācību programmas paraugs un tēmas apguvei piemēroti mācību materiāli, bet trešajā nodaļā raksturota lingvodidaktiskā materiāla izstrāde, aprobācija un rezultāti. Pētījumā secināts, ka bakalaura darba mērķis ir sasniegts: skolēni uzlabojuši zināšanas par latviešu valodas dialektiem, izloksnēm un latgaliešu rakstu valodu, spēj saskatīt to iezīmes un atšķirības, apzinās to nozīmi mūsdienās un prot argumentēt savu viedokli par latviešu valodas reģionāliem paveidiem, kā arī izrāda interesi par latviešu valodas dažādību un vēsturi.

The aim of the bachelor's thesis, Opportunities to get to know the regional varieties of the Latvian language in the 11th grade, is to develop teaching material about the regional varieties of the Latvian language and check its suitability for improving the knowledge of the 11th grade students. The bachelor thesis has three chapters. In the first chapter, the linguistic material necessary for the development of the curriculum is analyzed, in the second chapter, the standard of the Latvian language, the sample curriculum and learning materials suitable for learning the topic are studied, and in the third chapter, the development, approbation and results of the linguistic didactic material are described. The study concluded that the aim of the bachelor's thesis has been achieved: the students have improved their knowledge of Latvian dialects, inflections and the Latvian written language, are able to see their features and differences, are aware of their importance today and know how to argue their opinion on regional varieties of the Latvian language, as well as show interest about the diversity and history of the Latvian language.
Opportunities to get to know the regional varieties of the Latvian language in the 11th grade
Keywords: Izglītības zinātnes; latviešu valoda; dialekts; izloksne; latgaliešu rakstu valoda; lingvodidaktika