Naftas cenu ietekme uz energoresursu konkurētspēju - Borisovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2025)
Naftas cenu svārstību ietekme uz energoresursu konkurētspēju ir īpaši nozīmīga mūsdienu ģeopolitiskās nestabilitātes un enerģijas pārejas kontekstā. Problēma kļūst aktuālāka apstākļos, kad fosilo kurināmo tirgus pieredz ievērojamas svārstības, un nav pilnīgas izpratnes par naftas cenu signālu pārneses mehānismu uz citiem energoresursiem – dabasgāzi, ogli un saules fotovoltaiku. Darba gaitā analizēta naftas cenu dinamika un tās ietekme uz citu energoresursu relatīvo konkurētspēju dažādos tirgus apstākļos un reģionos (ES, ASV, Ķīna). Teorētiskajā daļā identificēti konkurētspējas veidojošie faktori un cenu savstarpējās korelācijas mehānismi. Empīriskajā daļā, izmantojot parasto mazāko kvadrātu regresiju un vektoru autoregresijas (VAR) modeli, tiek novērtēta naftas cenu izmaiņu ietekme uz citu energoresursu cenu dinamiku un reakcijas intensitāti. Rezultātā tika konstatēts, ka naftas cenas būtiski ietekmē LNG un siltumogļu cenu līmeni un to konkurētspēju, kamēr saules PV reaģē ar vairāku gadu nobīdi un saglabā strukturālu neatkarību. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, izteikti konkrēti priekšlikumi uzņēmumiem un politikas veidotājiem konkurētspējas pielāgošanai cenu šoku apstākļos.

Fluctuations in oil prices have a particularly significant impact on the competitiveness of other energy resources in the context of current geopolitical instability and the global energy transition. This issue becomes increasingly relevant as fossil fuel markets experience sharp volatility, and there is an incomplete understanding of how oil price signals are transmitted to other energy sources such as natural gas, coal, and solar photovoltaics. This thesis analyzes the dynamics of oil prices and their influence on the relative competitiveness of other energy resources across different market conditions and regions (EU, USA, China). The theoretical part identifies the key factors shaping competitiveness and the mechanisms of price correlation between energy resources. In the empirical part, the study applies Ordinary Least Squares (OLS) regression and Vector Autoregression (VAR) models to assess the impact of oil price changes on the pricing dynamics and response intensity of other energy sources. The results confirm that oil prices significantly affect the market prices and competitiveness of LNG and thermal coal, while solar PV responds with a delay of several years and remains structurally independent from fossil fuel shocks. Based on the findings, the thesis proposes concrete recommendations for businesses and policymakers to improve energy competitiveness under volatile price conditions.
The impact of oil prices on the competitiveness of energy resources
Keywords: Ekonomika; naftas cena; energoresursu konkurētspēja; dabasgāze; ogles; saules PV