Krievijas īstenotā tautiešu politika Latvijā kopš 2000. gada - Plauka, Una (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs aplūko attiecības starp Latviju un Krievijas Federāciju, kuras nosaka Krievijas ārpolitikas mērķi attiecībā uz tās tautiešiem ārvalstīs. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai Krievijas tautiešu politika rada Latvijai politiskos draudus, un izpētīt, kādi ir Krievijas tautiešu aizstāvības organizāciju darbības slēptie mērķi Latvijā. Maģistra darbs ir aprakstoša un analītiska gadījuma izpēte, kurā ir izmantotas kvalitatīvās pētniecības metodes: dokumentu analīze, sekundāro datu, kritiskā diskursa, video un interviju analīze. Pēc empīriskā materiāla analīzes, kas tika balstīta uz politisko draudu un politiskās destabilizācijas galvenajām pazīmēm, maģistra darba hipotēze – Krievijas tautiešu politika rada politiskos draudus Latvijai; un tās mērķis ir destabilizēt politisko situāciju Latvijā – tika apstiprināta. Tika secināts, ka Krievijas tautiešu politika ir efektīvs un ietekmīgs ārpolitikas instruments Krievijas maigās varas īstenošanai.

The Master Thesis looks at the relations between Latvia and the Russian Federation which are determined by Russia`s foreign policy aims regarding to its compatriots abroad. The purpose of the study was to find out if Russia`s compatriot policy creates political threats to Latvia and to investigate what are the hidden aims of activities of Russia`s compatriot defence organizations in Latvia. The Master Thesis is a descriptive and analytical case study in which qualitative research methods are used: document analyses, secondary data, critical discourse, video and interview analysis. After the analysis of empirical material, which was based on the main characteristics of political threats and political destabilization, the hypothesis of the Master Thesis – Russia`s compatriot policy creates political threats to Latvia; and it is aimed to destabilize political situation in Latvia – proved true. It can be concluded that Russia`s compatriot policy is an effective and influential foreign policy instrument of Russia`s soft power wielding.
Russia’s Compatriot Policy in Latvia since 2000
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Russia`s compatriot policy; soft power; compatriots; political threats; Russians