Drošības radīšanas mehānismi jauniešu ģimenēs - Beināre, Ruta (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs “Drošības radīšanas mehānismi jauniešu ģimenēs” ir pētījums par jauniešu ģimenēm, kur viens vai abi vecāki ir 18-25 gadu vecumā un audzina vienu vai vairākus bērnus. Tā mērķis ir noskaidrot, kā jauno vecāku ģimenes pašas vērtē savu drošumspēju un kādi drošības radīšanas mehānismi tajās tiek izmantoti. Balstoties uz cilvēkdrošības perspektīvu, pētījuma laikā tika veiktas intervijas ar jauniešiem, lai atbildētu uz pētnieciskajiem jautājumiem, kā jaunie vecāki skaidro labu un jēgpilnu dzīvi, kādi ir jauno vecāku mehānismi, lai sasniegtu vēlamo drošību un kā jaunie vecāki vērtē savas iespējas radīt vēlamos dzīves apstākļus. Iegūtie pētījuma rezultāti atklāj, ka iespēja radīt neatkarīgu nukleāru ģimeni jaunajiem vecākiem ir galvenais drošības radīšanas mehānisms, ka nozīmīgi jaunizveidotās ģimenes drošības uzturētāji ir arī radinieku tīkla sniegtie resursi. Pētījumā secināts, ka arī draugu loks un publiskā telpa var būt drošības radīšanas mehānismi, bet pašreizējais valsts ieguldījums ģimenes drošībai vērtēts kā nepietiekams un nepiepilda jauno vecāku vēlmes.

Bachelor’s thesis “Tactics of Security Creation in Young Adult Families” is a research about young adult families, where one or both parents are 18-25 years old and raise one or more children. The aim of this research is to discover how young adult families evaluate their resilience and what tactics of security creation are used. Using the human security perspective interviews with young adults were made to answer the research questions – how young adult parents explain wellbeing and meaningful life, what are security creation tactics of young adult parents to reach security they want and how young adult parents evaluate their chances to create desired living conditions. The results of this research shows that a chance to create independent nuclear family for young parents is the main security creation tactic, and the given resources of relatives for newly created family is an important method to maintain security. In this research it is concluded that also circle of friends and public space can used as a tactic for security creation, but present contribution of state for family security creation is valued as insufficient and that does not meet the expectations of young parents.
Tactics of Security Creation in Young Adult Families
Keywords: Antropoloģija; Cilvēkdrošība; Jaunie vecāki; Jaunieši; Drošumspēja