Gruntsūdens plūsmas bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" apkārtnē - Birzgalis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot hidroģeoloģisko situāciju Jelgavas bīstamo atkritumu izgāztuves „Kosmoss” apkārtnē. Tā realizēšanai veikti izpētes darbi, tai skaitā iepazīšanās ar publicēto un nepublicēto literatūru par izpētes teritoriju un veicamo darbu metodiku, urbšana, novērošanas aku (30 gb.) ievietošana un mērījumi in-situ, hidroģeoloģiskie aprēķini un gruntsūdens plūsmu modelēšana, izmantojot datorprogrammu Surfer 8 Professional. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka gruntsūdens līmenim raksturīga 1,4 – 1,5 m liela sezonālo svārstību amplitūda, savukārt haotiski orientētās gruntsūdens plūsmas ģeneralizējot, izdalīti galvenie gruntsūdens noteces virzieni, kas, gruntsūdens līmenim paaugstinoties, mainās no ziemeļrietumiem (janvārī) uz dienvidrietumiem (aprīlī), ko galvenokārt ietekmē nokrišņi un meliorācija.

The aim of this thesis is to clarify the hydrogeological situation in the area of the hazardous waste deposit „Kosmoss” in Jelgava. A lot of research has been done, including collection of basic information in published and unpublished literature about the investigation site and research methodology, practical research included drilling, and measurements in-situ, hydrogeological calculations and modelling of groundwater with the computer software “Surfer 8 Professional”. The collected results have been compared in connection with surface-water, relief, groundwater year-cycles and hydro-meteorological data. In the process of investigation, a base for further research has been developed. All collected results are compiled in this graduation thesis, which consists of an introduction, three main chapters and their subdivisions as well as conclusions and three annexes.
Groundwater flow in hazardous waste dumpsite area "Kosmoss"
Keywords: Ģeoloģija