Darba vides riski biškopības saimniecībās un preventīvie risinājumi. - Tisenkopfs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2025)
,,Darba vides riski biškopības saimniecībās un preventīvie risinājumi”. Darba autors: Mārtiņš Tisenkopfs. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 105 lpp., ietver 48 attēlus, 16 tabulas, 9 pielikumus, 72 literatūras un informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par biškopības attīstības vēsturi, nozīmīgākajiem darba vides riskiem, ar ko ikdienā sastopas biškopības nozarē nodarbinātie darbinieki un analizēti biškopībā veiktie pētījumi darba aizsardzības kontekstā. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes. Trešajā daļā veikts biškopībā izplatītāko darbu izklāsts, kā arī izmantota autora modificēta anketa darbinieku viedokļa analīzei. Pielietotas puskvantitatīvās un kvantitatīvās metodes darba vides risku novērtējumam un veikta rezultātu analīze. Ceturtajā daļā izstrādāti darba vides uzlabošanas preventīvie pasākumi.. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka biškopībā nodarbinātie kopumā ir pakļauti daudzveidīgiem riska faktoriem darbā, kam nepieciešama rūpīga šo risku novērtēšana un analīze. Izstrādātie preventīvie pasākumi ir vērsti uz fizisko jeb ergonomisko, traumatisma jeb mehānisko, fizikālo, ķīmisko un bioloģisko darba vides risku faktoru mazināšanu.

,,Occupational Risks in Beekeeping Farms and Preventive Solutions’’. Author of the work: Mārtiņš Tisenkopfs. Scientific supervisor of the work: Dr. med., associate professor Ženija Roja. The work is presented on 105 pages, includes 48 images, 16 tables, 9 attachments, 72 literature and information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes the literature on the history of beekeeping development, the most significant workplace occupational risks that employees in the beekeeping sector encounter on a daily basis, and analyzes research conducted in beekeeping in the context of occupational health and safety. The second part describes the methods used in the study. The third part presents the most common works in beekeeping, as well as uses the author's modified questionnaire for analyzing the opinions of employees. Semi-quantitative and quantitative methods for assessing workplace occupational risks were applied and the results were analyzed. In the fourth part, preventive measures for improving the workplace occupational were developed. The obtained research results allow conclude that beekeepers are generally exposed to a variety of risk factors at work, which requires careful assessment and analysis of these risks. The developed preventive measures are aimed at reducing physical or ergonomic, injury or mechanical, physical, chemical and biological work occupational risk factors. Keywords: beekeepers, work environment risks, assessment, measures.
Occupational Risks in Beekeeping Farms and Preventive Solutions.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; biškopji; darba vides riski; novērtēšana; pasākumi