Homēra un A. Bariko „Homērs. Īliāda”: vēstītājs un vēstījums - Lukošjus, Aija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir Homēra un A.Bariko Homērs.Īliāda: vēstītājs un vēstījums. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vēstītāju un vēstījumu Homēra eposā Īliāda un A.Bariko Homērs.Īliāda Vēstītājs un vēstījums darbā tika analizēti, sākot ar vēstītāja un vēstījuma jēdzienu aplūkošanu gan no mūsdienu literatūrzinātnes, gan no antīkās literatūras avotiem. Teorētiskajā daļā ir atseviška nodaļa par antīkā eposa iezīmēm. Darba prakstiskajās daļas ietvaros tiek veikta fragmentu atlase un analīze, kas raksturo vēstītāju un vēstījumu Homēra eposā Īliāda un Aleksandro Bariko romānā Homērs.Īliāda. No atlasītajiem fragmentiem tiek aplūkots kopīgais un atšķirīgais abos darbos. Darba gaitā tiek izpētīts, kā eposā un romāna funkcionē vēstītājs un vēstījums. Izpētes procesā tika atklāts, ka vēstītājs un vēstījums var mainīties, atkarībā no tā, ko autors vēlas vēstīt.

The theme of the bachelor's thesis is Homer's and A.Bariko's "Homer.Iliad": Narrator and Narration. The aim of the paper is to explore narrator's and narrative in Homer's epic poem Iliad and Aleksandro Baricco's novel Homer.Iliad. The theoretical part is based in contempry literature theorists about narrator and narration, narrative and also in ancient literature. In theoretical part there is chapter about epic poetry. The practical of this thesis deals with the research and analysis of narrator and narration in epic and in novel. The fragments and parts of the text it can be possible to see the differences or similaraties. The thesis explores the functions of narrator and narration. Research process revealed that narrator and narrtive can be changed depending on what author chooses to narrate about.
Homer’s and A. Bariko’s „Homer. Iliad”: Narrator and Narration
Keywords: Valodniecība; vēstījums; vēstītājs; Homērs; Īliāda