Latvijas pārstāvju dalība Eiropas drošības un aizsardzības politikas veidošanā - Vanaga, Nora (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs "Latvijas pārstāvju dalība Eiropas drošības un aizsardzības politikas veidošanā" tika veidots ar mērķi noskaidrot Latvijas pārstāvju līdzdalību Eiropas drošības un aizsardzības politkas (EDAP) veidošanā, skatot to caur pārstāvju darbību šīs politikas veidošanas institūcijās, un ar to saistītās problēmas, skatot teorētiskajā daļā drošības koncepta izpratni, sevišķi akcentējot ekonomisko un reģionālo drošību. Sekojoši tiek aplūkotas Eiropas integrācijas teorijas, detalizētāk analizējot divas pamata teorijas – neofunkcionālismu (neofunctionalism), kurš par primāro iemeslu Eiropas integrācijai izvirza jaunu institūciju rašanos, lai apmierinātu pieaugošās Eiropas Savienības (ES) vajadzības, un starpvaldību teoriju (intergovermentalism), kura akcentē dalībvalstu nacionālās intereses, bet vienlaicīgi pauž racionālu nepieciešamību sadarboties Savienības ietvaros, lai nodrošinātu savas nacionālās valsts labklājību. Ņemot vērā darba praktisko ievirzi, kas skata Latvijas pārstāvju dalību EDAP veidošanas institūcijās, par darba teorētisko ietvaru tika izmantota viena no atvasinātājām starpvaldību teorijām – politisko tīklojuma teorija (policy network), kura akcentē individuālo aktoru dalību lēmumpieņemšanas procesos Savienības institūcijās, izmantojot dažādus neformālus un formālus kanālus savu interešu aizstāvēšanai. Savukārt, darba praktiskajā daļā tiek skatīta EDAP attīstība, skatot to caur Savienības līgumu un citu dokumentu analīzi laika perspektīvā un apkopot dažādu autoru viedokļi par tā attīstības gaitu. Tiek apzinātas EDAP veidošanas institūcijas un analizēti politikas veidošanas un lēmuma pieņemšanas procesi tajās, kā arī izdalītas konkrētās problēmas, kas saistās ar EDAP un ES Otrā pīlāra īstenošanu praksē kopumā. Visbeidzot, tiek vērsta uzmanība uz ES jautājumu koordināciju un nacionālās pozīcijas veidošanu Latvijā, un apzināta Latvijas pārstāvju dalības iespējas EDAP izstrādē, skatot to caur darbošanos EDAP institūcijās. Apkopojot un izanalizējot Latviešu pārstāvju līdzdalības iespējas EDAP veidošanas institūcijās, tika pierādīta darbā izvirzītā hipotēzi – Latvijas pārstāvju darbība EDAP veidošanā ir ierobežota – dēļ nepietiekamo resursu apjoma, ko Latvija var atvēlēt EDAP attīstībai, lielāko dalībvalstu izteiktās dominantes EDAP veidošanā un nacionālās nostājas veidošanas nepilnīgais process, kas ierobežo pārstāvju rīcības apjomu.

The objective of bachelor paper "Participation of Latvian representatives in formation of European security and defence policy" is to examine Latvian representatives membership in European security and defence policy (ESDP) formation, examining it through representatve work in policy making institutions, and with it related problems. In theoretical part there will be examined the concept of defence, paying special attention to concepts of economical un regional defence. As follows there will be examined European integration theories, more detalized analyzing two grand theories – neofunctionalism, which explains integration with the new institution appearing because of new functions which the European Union (EU) has to face, and intergovermentalism, which emphasizes national interests of memberstates and together the necessity to cooperate and integrate within Union, hence providing national and regional welfare. Considering the theme of the bachelor paper, which deals with Latvian representative participation in ESDP formation institutions, the main theory for this paper, which is directly derived from intergovermentalism, is going to be the policy network theory, which emphasizes the actions of individual actors in decision making processes in Unions institutions, using neformal un formal channals to secure their national interests. In practial part of the paper will be examined ESDP development through analyzes of Unions agreements and other documents and summarized views of different authors about this development. There will be also examined the institutions, which ar involved in ESDP formation processes, and the main problems of effective implementation in practice of ESDP and EU Second pillar overall. Finally, there will be analyzed the coordination of EU questions and formation of national position in Latvia, and examined the opportunities of Latvian representatives in effective membership in ESDP formation, analyzing it through their actions in ESDP institutions. Summarizing and analyzing opportunities of Latvian representatives membership in ESDP formation institutions, the hypothesis – Latvian representatives actions in ESDP formation are limited – has been proved, because of insufficient amount of resources, which can Latvia allocate in development of ESDP; the powerful memberstates dominance in ESDP formation; and the deficient process of national position formation processe, which limites the actions of representatives in ESDP institutions.
Activities of Latvian representatives in formation of European security and defence policy
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)