Pārdabiskais Hērodota “Vēsturē” kā vēsturisko procesu skaidrošanas līdzeklis - Vītoliņš, Rūdolfs Reinis (Latvijas Universitāte, 2017)
Pārdabiskais Hērodota “Vēsturē” kā vēsturisko procesu skaidrošanas līdzeklis. Vītoliņš R.R., zinātniskais vadītājs dr. hist. Tumans H. Bakalaura darbs, 57. lpp. Latviešu valodā. Darbā pētīts kā dievu vara un tās izpausmes tiek saprastas Hērodota darbā un izmantotas, lai skaidrotu vēstures procesu virzību. Šeit īpaši vērts minēt skaidrojumus, kas nodoti caur sapņiem un orākuliem, kā arī vispārējus līdzsvara principus, kuru pārkāpšana ļauj skaidrot notikumu attīstības gaitu un reaģēt uz laikmetīgajām norisēm Hērodota dzīves laikā.

The Supernatural in Herodotus' Histories as a The supernatural in Herodotus “Histories” as an Instrument for explaining historical processes. Vītoliņš R.R., advisor Dr. Hist. Tumans H. Bachelor thesis, 57 p. In Latvian language. The paper investigates how the Gods' power and its manifestations are perceived in Herodotus' Histories and used for interpreting the course of historical processes. Of particular importance are those accounts that are delivered in dreams or with the help of oracles, as well as general principles of balance, who, when not observed, allow to explain the development of events and react to contemporary processes during Herodotus' lifetime.
The supernatural in Herodotus “Histories” as an Instrument for explaining historical processes
Keywords: Vēsture; HĒRODOTS; HYBRIS; KSERKSS; LIKTENIS; ORĀKULI