Pļaviņu HES atslodzes urbumu iznesumu klastiskā materiāla identifikācija - Rozenbaks, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā „Pļaviľu HES atslodzes urbumu iznesumu klastiskā materiāla identifikācija” raksturota minētā materiāla granulometriskā sastāva un smago minerālu frakcijas satura izpēte ar mērķi noskaidrot materiāla cilmiezi. Atbilstoši izvirzītajiem uzdevumiem ir apkopota informācija par Pļaviľu HES apkārtnē esošajiem iespējamiem klastiskā materiāla iznešu avotiem, noteiktas galvenās īpašības, kas šos ieţus atšķir, veikta pieejamā klastiskā materiāla granulometriskā un minerālā sastāva analīze. Iegūtie dati ļauj izdarīt secinājumus par iznešu izcelsmi un nepieciešamiem turpmākiem pētījumiem, lai precizētu cilmes vietas stratigrāfisko piederību. Atslēgas vārdi: smagie minerāli, granulometriskā analīze, rentgenstaru absorbcija, kvartāra nogulumi, devona nogulumi, amfiboli.

Bachelors thesis „Identification of regression sand of Pļaviľas HPP relief wells” describes the study of grannulometric composition and composition of heavy mineral fraction of the given material in order to determine its parent material. According to set targets, information about the terrigeous sediments in area of Pļaviľas HPP that are possible parent sediments with an emphasis on distinguishing characteristics. Furthermore, a grannulometric and mineralogical analyses of available materials are made. According to obtained data, conclusions about genesis of regression sand and required further research for more precise stratigraphic allocation of parent sediments are drawn. Keywords: heavy minerāls, grannulometric analysis, x-ray absorption, Quarternary sediments, Devonian sediments, amphiboles.
Identification of regression sand of Pļaviņas HPP relief wells
Keywords: Ģeoloģija