Garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumi klīnikā - Cipkina, Aija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir ―Garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumi klīnikā‖. Tēmas aktualitāti nosaka fakts, ka balstoties uz Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Reģionālā biroja ieteikumiem, Latvijas Veselības ministrija ir noteikusi savas prioritātes laika posmam no 2018. līdz 2020. gadam, kur kā viena no svarīgākajām tiek izvirzīta garīgā veselība, īpašu uzsvaru liekot arī uz veselības veicināšanu un veselīgu dzīvesveidu. Darba mērķis ir analizēt un aprakstīt garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumus klīnikā un kā pētījuma uzdevumi noteikti literatūras analīze, pētniecības instrumenta izstrādāšana, pētījuma rezultātu apkopošana un secinājumu un ieteikumu izstrādāšana. Pētījuma veids ir kvalitatīvais, neeksperimentālais pētījums ar kontentanalīzi un kā pētījuma instruments - izstrādāti strukturētas kvalitatīvās intervijas jautājumi. Izvirzītais pētījuma jautājums: Kādi ir garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumi klīnikā? Pētījums ļāva sasniegt izvirzīto mērķi un noskaidrot garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumus klīnikā, kā arī iegūt atbildi uz pētījuma jautājumu - garīgās veselības aprūpes pacientu smēķēšanas paradumi klīnikā ir noturīgi, balstīti uz smagu nikotīna atkarību un grūti maināmiem ieradumiem, kam pamatā ir garlaicība, citu aktivitāšu trūkums, spiediens no citiem pacientiem par labu smēķēšanai un garīgās veselības aprūpes māsu bezdarbība atkarības mazināšanai. Kā smēķēšanas paradumu veicinošie faktori ir arī pacientu izmainītā domāšana, kā rezultātā viľi smēķēšanai piešķir terapeitiskus un simboliskus iemeslus.

Bachelorwork theme ―Smoking Habits of the Patients of Mental Health Care in the Clinic‖. The topicality of the topic is determined by the fact that, based on the recommendations of the World Health Organization's European Regional Office, the Latvian Ministry of Health has set its priorities for the period from 2018-2020, one of the most important being the promotion of mental health, with a special emphasis on improving health and promoting a healthy lifestyle. The aim of this work is to analyze and describe mental health care patients' smoking habits in the clinic, and the research objectives are: analysis of literature on the subject, development of a research tool, compilation of the research results and the development of conclusions and recommendations. The type of this research is qualitative and non-experimental with a content analysis, while the research tool consists of issues of structured qualitative interviews. The issued research question: What are the smoking habits of the mental health patients in the clinic? The study allowed for reaching the goal and clarifying the mental health care patients’ smoking habits in the clinic as well as getting an answer to the research question: the mental health care patients' smoking habits in the clinic are persistent, based on severe nicotine addiction and hardly changing habits, which are based on boredom, lack of other activities, pressure from other patients for the sake of smoking and the inability of mental health care nurses to reduce addiction. The factors contributing to smoking habits are also the changing mindset of patients, as a result of which they give therapeutic and symbolic reasons for smoking
Smoking Habits of the Patients of Mental Health Care in the Clinic
Keywords: Medicīna; smoking; mental hospitals; mental health; mental institutions; smoke-free