Perfekcionisma prognozētāji: vecāku audzināšanas stils un agrīnas neadaptīvās shēmas - Doļina, Jevgeņija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis bija noteikt iespējamās saistības vecāku emocionāla siltuma, vecāku pārmērīgas kontroles, agrīno neadaptīvo shēmu un perfekcionisma starpā. Pētījumā piedalījās 219 respondenti: vīrieši n = 45 (20,5%) un sievietes n = 174 (79,5%) vecumā no 19 līdz 77 gadiem (M = 39,71 gadi). Pētījumā izmantoti trīs instrumenti: Frosta multidimensionālā perfekcionisma skala, Janga shēmu aptauja – īsā forma 3. izd., kā arī Vecāku attieksmes aptauja. Saskaņā ar iegūtajiem rezultātiem perfekcionisms ir saistīts ar vecāku siltumu, mātes pārmērīgo kontroli un ar visām shēmām, visciešākā korelācija ar shēmu Nelokāmi standarti/Pārmērīgs Kritiskums. Agrīnas neadaptīvas shēmas korelē ar vecāku siltumu un mātes kontroli perfekcionisma prognozētāju veidā. Daļēju mediatora efektu starp emocionālo siltumu, mātes kontroli un perfekcionismu veido visu četru domēnu shēmas. Pilns mediatora efekts novērojams Nelokāmo standartu/Pārmērīga Kritiskuma shēmai. Saskaņā ar statistiski nozīmīgo regresijas modeli nepietiekams mātes un tēva emocionālais siltums kopā ar agrīnajām neadaptīvajām shēmām negatīvisms/pesimisms, neskaidra/neattīstīta patība, atkarība/nekompetence, pieņemšanas meklēšana izskaidro 53% no neadaptīva perfekcionisma variācijas.

The research of the last decade has increasingly focused on the topic of perfectionism, which is gaining more and more popularity. The purpose of this master's thesis is to determine possible relationships between perfectionism, parental emotional warmth, parental overcontrol and early maladaptive schemas. 219 respondents - 45 men (20.5%) and 174 women (79.5%) aged between 19 and 77 years (M = 39.71 years) - participated in the study. Three research tools were used in the study: Frost Multidimensional Perfectionism Scale, Young Schema Questionnaire – Short Form Version 3, as well as Parental Bonding Instrument. According to the obtained results, perfectionism is associated with parental warmth, maternal overcontrol, and with all schemas, with the strongest correlation with the Unrelating Standards/ Hypocriticalness schema. Early maladaptive schemas correlate with parental warmth and maternal control as predictors of perfectionism. A partial mediator effect between parental emotional warmth, mothers overcontrol and perfectionism accounts for the schemas of all four domains. There is full mediator effect observed for the Unrelating Standards/ Hypocriticalness scheme. In addition, according to the statistically significant regression model, insufficient mothers and fathers emotional care combined with the early maladaptive schemas Negativity/Pessimism, Enmeshment/Underdeveloped Self, Practical incompetence/Dependence, Approval-Seeking/Recognition-Seeking explained 53% of the variations in maladaptive perfectionism.
Predictors of Perfectionism: Parenting Style and Early Maladaptive Schemas
Keywords: Psiholoģija; perfekcionisms; perfekcionistiskās bažas; agrīnās neadaptīvās shēmas; mātes emocionālais siltum; mātes pārmērīgā kontrole