Agrīnā multilingvālā vārdu krājuma apguve. - Kazakeviča, Alise (Latvijas Universitāte, 2024)
Daudzvalodības nozīmei pieaugot, agrīna leksikas apguve ir ļoti svarīga studiju joma. Tādējādi šajā pētījumā izmantota jaukto metožu pieeja, lai pārbaudītu angļu valodas kā svešvalodas leksikas apguvi dzimtās latviešu, krievu un ķīniešu bērniem (3 līdz 7 gadi). Balstoties uz mācību programmas izveidi, anketu analīzi un longitudinālo gadījumu izpēti, var secināt, ka plašsaziņas līdzekļi būtiski palīdz valodu apguvei. Turklat, jaunāki bērni vairāk paļaujas uz vizuālajiem un fonētiskajiem palīglīdzekļiem, savukārt vecāki bērni uzrāda lielāku neatkarību vārdu krājuma izteikšanā. Sešu nedēļu mācību programma kopumā bija efektīva, taču vecākajai grupai- pārāk vienkārša, kas uzsver vajadzību pēc vecumam atbilstošas apmācības.

With the growing importance of multilingualism, early lexicon acquisition is a crucial field of study. Thus, the present research uses a mixed-methods approach to examine English as a foreign language lexicon acquisition in native Latvian, Russian, and Chinese children (ages 3- 7). The findings, based on syllabus creation, questionnaire analysis, and a longitudinal case study, reveal that media significantly aids language learning. Younger children rely more on visual and phonetic aids, while older children show greater independence in vocabulary recall. The six-week syllabus was generally effective but too easy for the oldest group, underscoring the need for age-appropriate instructional design.
Early Multilingual Lexicon Acquisition.
Keywords: Valodniecība; valodas apguve; daudzvalodība; leksika; bērni; jaukto metožu pieeja