Krāpnieciski karšu darījumi un to novēršanas metodes Eiropā - Bāliņš, Ivars (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir krāpnieciski karšu darījumi un to novēršanas metodes Eiropā. E-komercijas norēķinu attīstība, bezkontakta norēķinu sistēma, kā arī iespēja norēķināties ar viedpalīgiem kā mobilais telefons, viedpulkstenis, ir iemesli, kādēļ pircēji maina savus paradumus un norēķiniem biežāk izvēlas digitālus risinājumus, taču tas ir arī izaicinājums maksājumu karšu risku sfērā, jo krāpnieki pielāgojas norēķinu tendencēm. Bakalaura darba mērķis ir uz aktuālo karšu krāpšanas veidu analīzes pamata, izstrādāt priekšlikumus karšu datu drošības veicināšanai. Darba uzdevumi ir izpētīt bezskaidras naudas norēķinu veidus un esošos karšu datu drošības standartus, un izanalizēt cēloņsakarības starp maksājumu karšu norēķiniem un krāpšanas veidiem. Bakalaura darba rezultātā tiek noskaidrotas aktuālās krāpšanās tendences ar maksājumu kartēm, un turpmākie izaicinājumi krāpniecisku darījumu novēršanai. Atslēgas vārdi: maksājumu kartes, norēķini ar kartes klātbūtni, attālināti norēķini, norēķināšanās paradumi un krāpšanas veidi.

The topic of the bachelor's thesis is fraudelent card transactions and their prevention methods in Europe. The development of e-commerce payments, contactless payment system, as well as the ability to pay with mobile phone, smart watch, are the reasons why consumers are changing their habits and more often choose digital solutions. But it is a challenge for payment card risk control departments as fraudsters adapt to payment methods and trends. The goal of the bachelor's thesis is develop proposals to promote card data security, based on an analysis of current types of payment card fraud. The thesis tasks are to study the types of non-cash payments, existing card data security standards, and to analyze the causation between card payments and types of fraud. As a result of the bachelor's thesis, the current tendencies of payment card fraud and the further challenges for the prevention of fraudulent transactions are clarified. Keywords: payment cards, card present payments, card not present payments, payment habits and types of fraud.
Fraudelent Card Transactions and their Prevention Methods in Europe
Keywords: Ekonomika; maksājumu kartes; norēķini ar kartes klātbūtni; attālināti norēķini; norēķināšanās paradumi; krāpšanas veidi