Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas regulējuma konflikts ar personas datu un komercnoslēpuma aizsardzības pamatprincipiem Eiropas Savienībā - Brehovs, Iļja (Latvijas Universitāte, 2024)
Finanšu iestādēm un kredītiestādēm, kā arī citiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas regulējuma subjektiem ir nepieciešams saglabāt līdzsvaru starp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasībām un datu aizsardzības, kā arī komercnoslēpuma aizsardzības prasībām, kas ir spēkā Eiropas Savienībā. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas regulējuma subjektu darbiniekiem bieži saskaras ar klientu sūdzībām par pārmērīgām klientu izpētes prasībām un potenciāliem datu aizsardzības pārkāpumiem. Maģistra darba izstrādes laikā ir izpētīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas, datu un komercnoslēpuma aizsardzības regulējums Eiropas Savienībā, veikta ar pētījuma tematu saistīto tiesu spriedumu analīze, aplūkota literatūra, kā arī veikta aptauja. Atslēgvārdi: noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana, datu aizsardzība, komercnoslēpuma aizsardzība, regulējumu konflikts.

Financial institutions and credit institutions, as well as other subjects of the anti-money laundering regulation, need to maintain a balance between anti-money laundering requirements and data protection, as well as trade secret protection requirements, which are in force in the European Union. Anti-money laundering officers often must deal with customer complaints about excessive customer due diligence requirements and potential data protection violations. During the development of the master's thesis, the regulation of the prevention of money laundering, data and trade secret protection in the European Union has been researched, the analysis of court judgments related to the research topic has been carried out, the literature has been reviewed, and survey has been conducted. Keywords: prevention of money laundering, data protection, trade secret protection, conflict of regulations.
The conflict of the anti-money laundering regulation with the basic principles of personal data and trade secret protection in the European Union
Keywords: Tiesību zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana; datu aizsardzība; komercnoslēpuma aizsardzība; regulējumu konflikts