Taktika atipisko melanocītu nēvusu gadījumos - Smirnova, Ornella (Latvijas Universitāte, 2014)
Tēmas aktualitāte: Sakarā ar ādas onkoloģisko slimību biežuma pieaugumu Latvijā, tiek pievērsta liela uzmanība ādas veselībai, ādas jaunveidojumu savlaicīgai diagnostikai, predisponējošo faktoru noteikšanai un ierobežošanai. Atipiskais melanocītu nēvus tiek uzskatīts par potenciālo ādas melanomas prekursoru, kā arī riska grupas pacientiem tas kalpo par primāras ādas melanomas marķieri. Darba mērķis: Noteikt atipisko melanocītu nēvusu veicinošus faktorus, šo pigmentveidojumu biežumu izmeklējamajā grupā, izvērtēt un izvēlēties terapijas taktiku pacientiem ar atipiskiem melanocītu nēvusiem. Materiāli un metodes: Aprakstošs, izplatības pētījums. Pētījumā izmeklēti nejauši izvēlēti 50 cilvēki, kuri bija iepazinušies ar pētījuma būtību un piekrituši piedalīties. Tika veikta dalībnieku visa ķermeņa ādas vizuālā apskate un atsevišķu pigmentveidojumu apskate ar optisko dermatoskopu, lai atklātu tā dermatoskopiskās pazīmes. Pētījuma dalībnieki aizpildīja strukturētu, anonīmu anketu.

Urgency of the topic: Prevalence of malignant skin lesions is increasing every year in Latvia. That is why patients and doctors pay attention to the skin health by performing early neoplastic skin lesion diagnostics, determining of predisposal factors and also its’ limiting. Atypical melanocytic nevus is a potential precursor of skin melanoma, on the other hand, for risk group patients it is a marker of skin melanoma. The aim of work: To determine the trigger factors for atypical melanocytic nevus, to determine the prevalence of atypical melanocytic nevi in investigated group, to evaluate and to choose therapy for patients with atypical melanocytic nevus. Materials and methods: Descriptive, prevalence research. The study investigated 50 people. Total body skin examination was made and several melanocytic nevi were dermatoscopicaly examined with optical dermatoscope. During investigation patients were asked to fill in the questionnaire.
Tactics in atypical melanocytic nevi cases
Keywords: Medicīna