IN VIVO ādas autofluoriscences kinētika nepārtrauktās un impulsveida lāzeru ierosmē - Lukinsone, Vanesa (Inesa Feruļova) (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā izstrādātas un eksperimentāli/klīniski aprobētas divas mērījumu iekārtas pigmentētu ādas jaunveidojumu fluorescentai diagnostikai un četras iekārtas autofluorescences (AF) fotoizbalēšanas ietekmes pētīšanai uz cilvēka ādas spektrālajiem parametriem. Mērījumu iekārtas ar nepārtrauktu 532 nm ierosmi ādas pigmentēto jaunveidojumu punktveida mērījumiem un ar 405 nm ierosmi attēlošanas mērījumiem. Piedāvāts jauns diagnostiskais kritērijs, kas ļauj atšķirt bazālo šūnu karcinomas no citām ādas patoloģijām. Ādas AF mērījumi 405 nm un 470 nm lāzeru pikosekunžu impulsu ierosmē veikti ar ~10−10s laika izšķirtspēju. Atrasta korelācija starp ādas un intradermāla nēvusa AF fotoizbalēšanas ātrumu un dzīves laika komponenšu izmaiņām. Difūzās atstarošanas spektru kontakta un bezkontakta mērījumi apstiprina ādas oksihemoglobīna koncentrācijas pieaugumu fotoizbalēšanas procesā.

Two measuring devices for pigmented skin neoplasms diagnosis by fluorescence were developed and experimentally/clinically approbated and four devices for research of an autofluorescence (AF) photobleaching (PB) effect on spectral parameters of human skin. Measuring devices with continuous excitation of 532 nm for spot measurements of skin pigmented neoplasms, and 405 nm for imaging measurements. New diagnostic criterion that allows distinguishing basal cell carcinomas from other skin neoplasms has been proposed. The skin AF measurements at the 405 nm and 470 nm picosecond pulse laser excitation were performed with time resolution ~10−10 (s). The correlation between skin and intradermal nevus in AF PB speed and changes of lifetime components was found. Contact and contactless measurements of the diffuse reflectance spectra confirm the increase of skin oxyhemoglobin concentration during the PB process.
Promocijas darbs
Keywords: Fizika; Medicīniskā fizika; Physics; Medical Physics