Datu struktūru un algoritmu ontoloģija - Anževa, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Mākslīgā intelekta ideja cilvēci nodarbina jau labu laiku. Taču, lai mākslīgā intelekta ideju realizētu dzīvē, nepieciešams izveidot zināšanu bāzi. Ontoloģija ir viens no veidiem, kā strukturēt zināšanas formālā vai neformālā veidā. Darbā ir aprakstītas dažas ontoloģiju veidošanas metodoloģijas, piemēri, kā ontoloģijas var veidot ar automātisku vai pusautomātisku rīku palīdzību un aprakstīts mēģinājums izveidot datu struktūru un algoritmu ontoloģiju. Maģistra darba rezultātā iegūta ontoloģija, kurā algoritmus un datu struktūras apraksta aptuveni 300 klases un datu struktūru un algoritmu klašu instanču skaits sasniedz ap 2000.

For some time there has been an idea of artificial intellect. But to realize the idea of artificial intellect, it is important to develop knowledge base. Ontology is one form of how to describe knowledge in formal or informal way. This paper contains description of some of ontology building methodologies, some examples of using of automatic or semi-automatic tools for ontology building and this paper also describes an attempt to build ontology of data structures and algorithms. This work resulted in ontology which contains approximately 300 classes and the instances of data structures and algorithms reach nearly 2000 elements.
Ontology of Data Structures and Algorithms
Keywords: Datorzinātne; ontoloģija; datu struktūra; algoritms