Faktori, kas veicināja ekonomikas pārkaršanu Latvijā - Zakss, Atis (Latvijas Universitāte, 2011)
Ekonomikas izaugsme ir būtisks faktors labklājībai ne tikai valstiskā līmenī, bet arī katram cilēkam individuāli. Ikviens grib sagaidīt nebeidzamu ekonomikas izaugsmi un vismazāk vēlas saskarties ar krīzes radītu depresiju ekonomikā. Šodien, kad Latvija spiesta ieviest būtiskas strukturālas izmaiņas ir svarīgi saprast kāpēc Latvijas ekonomiku finanšu krīze skāra tik smagi. Runājot par krīzi tiek vainota ekonomikas pārkaršana Latvijā. Bakalura darbā “Faktori, kas veicināja ekonomikas pārkaršanu Latvijā” tiek pētīti Latvijas ekonomikas rādītāji – budžeta deficīts, IKP apjoma izmaiņas, darba samaksas izmaiņas, importa un eksporta apjomu izmaiņas, inflācijas un bezdarba līmeņa izmaiņas, tiešo ārvalstu investīciju un izsniegto kredītu apjoma izmaiņas. Bakalaura darbā izvirzītā hipotēze – apzinoties faktorus, kas veicināja ekonomikas pārkaršnu Latvijā, iespējams novērst situācijas atkārtošanos nākotnē un veidot stabīlu ekonomikas izaugsmi ilgā laika periodā. Lai pierādītu vai noraidītu izvirzīto hipotēzi, darbā tiek noteikts mērķis noskaidrot: 1.kas ir ekonomikas pārkaršana un kā tā izpaužas; 2.kādi faktori veicināja ekonomikas pārkaršanu Latvijā; 3.vai ir iespējams novērst ekonomikas pārkaršanu; Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā teorijas daļā apskatīti avoti par ekonomikas pārkaršanas problemātiku, izaugsmes teoriju un ekonomikas cikliskas attīstības teoriju. Otrajā daļā apskatīti piemēri nesenā ekonomikas vēsturē - Igaunijas, Polijas, Čehijas un Somijas pieredze pārvarot ekonomikas krīzes. Savukārt trešajā daļā tiek analīzēti Latvijas ekonomikas rādītāji laika posmā no 2003. gada līdz 2009. gadam. un aprakstīts ideāls ekonomikas attīstībs modelis Latvijai. Analizējot datus izmantotas statistiskās un grafiskās analīzes metodes. Saskaņā ar datu analīzes rezultātā iegūtajiem rezultātiem ekonomikas pārkaršanu Latvijā veicināja dažādu faktoru kopums - ārvalstu kapitāla pieplūde hipotekāro kredītu veidā, neefektīva strukturālo refomu programa, nepietiekams ekonomikas rādītāju monitorings. Darbā izvirzītā hipotēze tiek pierādīta. Atslēgas vārdi: ekonomikas pārkaršana, ekonomikas izaugsme, cikliskums, monetārā un fiskālā politika, ārvalstu tiešās investīcijas, iekšzemes kopprodukts, inflācija, bezdarbs, strukturālās reformas.

Economical growth is a serios factor for wellness not only in local country level, but for each individual person also. Everybody wants to reach an unlimited economical growth inspite of economical depression made by crisis. Today, when Latvia is forced to make some serious stuctural adjustments, it is very important to understand, why economical crisis made affect to Latvia so much. In paper “Factors, that increased overheating of economy in Latvia” are analyzed economical indicators of Latvia in budget deficit, Gross Domestic Product, work salary changes, changes in import and export, inflation and unemployment changes, changes in foreign country direct financial investment and of given credits. To prove or deny this hypothesis, the objective of this Paper is to find out: 1.What is overheating of economy and how it does show itself up; 2.Which factors contributed overheating in Latvia; 3.Is it possible to avoid overheating of economy. Paper consists of 3 chapters. In the first chapter there are viewed the source of the overheating problem in the theory of growth and the cyclical economic development theory. In the second chapter there are reviewed examples not so long time ago in history of economics- the experience to overcome a economical crisis in Finland, Estonia, Czech Republic, Poland and Finland. In the third chapter there are analyzed economical indicators in Latvia from year 2003 – 2009 and is described effective economical growth model for Latvia. For data analyzing there were used statistical and graphical analysis methods. According to analysis of data summary, overheating of economy in Latvia was caused by various factors - foreign capital inflows in the form of mortgage, inefficient structural reorganization program, insufficient monitoring of economic performance. In the paper given hypothesis was proved. Key words: overheating of economics, economical growth, cyclic, monetary and fiscal politics, foreign country direct investment, inflation, unemployment, structural reorganization, Gross Domestic Product.
Factors that contributed to the overheating of the economy of Latvia
Keywords: Vadībzinātne