Lēmums nodokļu audita lietā un tā apstrīdēšana - Trafimova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2009)
Kopš 2004.gada 1.februāra spēkā stājies Administratīvā procesa likums un izveidotas administratīvās tiesas. Šie notikumi radījuši arī ļoti lielu ietekmi uz nodokļu administrēšanas un pārraudzības iestāžu procesuālajām tiesībām un pienākumiem, veicot nodokļu auditus un pieņemot lēmumus par nodokļu audita rezultātiem, administratīvajā procesā iestādē. Nodokļu administrēšana prasa nekļūdīgu un skrupulozu pieeju, jo lēmums, kas tiek pieņemts nodokļu audita rezultātā, tieši skar privātpersonas intereses, kas nereti tiek ierobežotas ar mērķi gūt labumu sabiedrībai kopumā. Autore maģistra darbā „Lēmums nodokļu audita lietā un tā apstrīdēšana” lielāko uzmanību pievērsusi nodokļu audita lēmuma, kas ir administratīvs akts, saturam un lēmuma apstrīdēšanas kārtībai. Maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām, kurās autore skaidro nodokļu audita lēmuma jēdzienu, saturu, apstrīdēšanu augstākā iestādē un analizē vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru, kā alternatīvu risinājumu nodokļu audita lietā. Darbā autore analizē biežāk pieļautās kļūdas lēmuma par nodokļu audita rezultātiem saturā, kas ietekmē lēmuma apstrīdamību, un apstrīdēšanas kārtībā, kas tieši ietekmē lēmuma spēkā esamību. Autore arī nonāk pie atziņas, ka vienošanās līguma ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru noslēgšanas iespējas ir ļoti ierobežotas un nepieciešami grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”.

Since 1 February, 2004 the Law on Administrative Proceedings has come into force and administrative courts have been established. These regulations have also had a major impact on the rights and responsibilities of the institutions performing the administration and supervision of taxation by carrying out tax audits and making decisions on the results of tax audits within the framework of the administrative proceedings. Tax administration requires accurate and explicit approach, because the decision made after the audit concerns the interests of a private person, which frequently are being restricted for the benefit of the society as such. The author of the Master Thesis “Decision on Tax Audit Case and Appeal” pays most of the attention to the content and appeal of the decision of the tax audit, which is an administrative act. The paper consists of four parts devoted to explain the concept and content of the decision of a tax audit, as well as appeal procedure at higher institution; to analyze the agreement with General Director of the State Revenue Service as an alternative for a tax audit case. The author analyzes common mistakes made in the content of the decision of a tax audit that affect the eligibility for appeal, as well as mistakes made in the procedure of appeal that affect the validity of the decision. Author also concludes that the possibilities to sign the agreement with the General Director of the State Revenue Service are very limited and they require amendments to the “Law on Taxes and Duties”.
The resolution of tax audit and its contraction
Keywords: Juridiskā zinātne