Iedzīvotāju skatījums uz farmaceitisko aprūpi interneta vidē - Krapse, Simona (Latvijas Universitāte, 2019)
21.gadsimtā pakalpojumu digitalizācija attīstās straujos tempos. Cilvēki tos aktīvi izmanto savu vēlmju un vajadzību apmierināšanai. Arī farmaceitiskā aprūpe nav izņēmums un digitalizācijas attīstībai farmācijas nozarē ir svarīga loma. E-veselība, pacientu medicīnisko ierakstu pieejamība, palīdzība medikamentu lietošanā, pacientu līdzestības kontrole un citi farmaceitiskās aprūpes jautājumi digitālajā vidē palīdzētu cilvēkiem veselības aprūpē un būtu jauns pavērsiens farmaceita darbam. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot sabiedrības skatījumu par farmaceitisko aprūpi interneta vidē. Vai šāds veselības aprūpes pakalpojums atvieglotu viņu ikdienu un kādas būtu viņu vēlmes šāda veida pakalpojumam. Iegūtie dati liecina to, ka sabiedrība vēlētos farmaceitisko aprūpi interneta vidē un tas atvieglotu ikdienu, ja sniegtā informācija būtu droša, pārliecinoša un saņemta no sertificēta farmaceita.

In the 21st century, digitalisation of services is developing rapidly. People actively use them to meet their desires and needs. Pharmaceutical care is not an exception and the development of digitalization in the pharmaceutical sector is important. E-Health, access to patient medical records, help with medication, control of patient compliance and other pharmaceutical issues in the digital environment would help people in health care and be a new inspiration in pharmacist's work. The main aim of this study was to find out the public’s view of pharmaceutical care in the Internet. Also to find out if this healthcare service would facilitate their daily life and what would they like from this kind of service. The obtained data show that the public would like to have pharmaceutical care available on the internet and that it would make life easier if the information provided is safe, convincing and received from a certified pharmacist.
The public view of pharmaceutical care in the internet environment
Keywords: Farmācija; farmaceitiskā aprūpe; digitalizācija; farmaceits; pakalpojums; pharmaceutical care