Magnētiskā lauka sadalījuma izpēte un optimizācija periodiski izvietotiem pastāvīgajiem magnētiem - Bite, Ivars Patriks (Latvijas Universitāte, 2021)
Šajā darbā tiek veikti pētījumi ar NdFeB pastāvīgajiem magnētiem. Tie tika novietoti uz dzelzs jūga (apakšējais jūgs) un virs tiem tika novietots papildu dzelzs jūgs (augšējais jūgs), lai palielinātu magnētiskā lauka plūsmas blīvumu. Tika pētītas izmaiņas pastāvīgo magnētu radīto magnētisko lauku normālkomponenšu vērtībās, palielinot attālumus starp pašiem magnētiem. Šī darba mērķis ir noskaidrot, vai, palielinot attālumus starp pastāvīgajiem NdFeB magnētiem, kas ir novietoti starp diviem dzelzs jūgiem, palielināsies pastāvīgo magnētu radīto magnētisko lauku normālkomponenšu vērtības. Tas tiek panākts, novietojot trīs NdFeB pastāvīgos magnētus starp diviem dzelzs jūgiem un simetriski palielinot atstarpes starp magnētiem. Magnētiskais lauks tiek mērīts ar gausmetru.

In this work research is done with NdFeB permanent magnets. They are placed atop a ferrous yoke (the bottom yoke) and above them another ferrous yoke (the top yoke) is installed to increase the strength of the magnetic field. The changes in the value of the normal components of the magnetic fields, created by the permanent magnets, by increasing the distance between magnets themselves are researched. The purpose of this work is to determine, if by increasing the distance between NdFeB permanent magnets, which are placed between two ferrous yokes, it is possible to increase the values of normal components of the magnetic fields. It is achieved by placing three NdFeB magnets between two ferrous yokes and symmetrically increasing the distance between the permanent magnets. The magnetic field is measured with a gaussmeter.
Study and Optimization of Magnetic Field Distribution of Periodically Placed Permament Magnets
Keywords: Fizika; Pastāvīgie magnēti; Magnētisko lauku optimizācija; Elektromagnētiskie sūkņi