Publiskā bibliotēka pašvaldības kontekstā. Latvijas gadījums - Zukule, Sintija (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Publiskā bibliotēka pašvaldības kontekstā. Latvijas gadījums” mērķi ir noskaidrot, kā tiek finansētas publiskās bibliotēkas Latvijā, un kā notiek publisko bibliotēku un pašvaldību mijiedarbība. Par teorētisko pamatu tiek izmantota metateorija – pragmatisms. Tā kā pašvaldībās par iestāžu pieprasījumiem lemj domes deputāti un bibliotēkas pārstāv to vadītāji, publisko bibliotēku un pašvaldību mijiedarbība tika noteikta caur kultūras komiteju un publisko bibliotēku vadītāju prizmu. Darba empīriskā daļa ir balstīta padziļināto interviju ar kultūras komiteju pārstāvjiem un reģiona galveno bibliotēku vadītājiem kvalitatīvajā analīzē, kas pierāda, ka pašvaldības un publisko bibliotēku mijiedarbība uzlabotos, ja pašvaldību publiskās bibliotēkas aktīvāk iestātos par sevis pārstāvētās iestādes interesēm. Tiek noskaidrots, ka pašvaldības ir atbildīgas par publisko bibliotēku finansēšanu.

Master Thesis “Public library in the context of local municipality. The case of Latvia” aims to find out how public libraries in Latvia are funded and how public libraries and local governments interact. The theoretical basis is metatheory – pragmatism. As in the municipalities the requests of the institutions are decided by the council deputies and the libraries are represented by their heads, the interaction between the public libraries and the municipalities was determined through the prism of the cultural committees and the heads of the public libraries. The empirical part of the work is based on the qualitative analysis of in-depth interviews with representatives of cultural committees and the heads of the main libraries in the region, which shows that the interaction between municipalities and public libraries would improve if municipal libraries became more active in their interests. It is clarified that local governments are responsible for financing public libraries.
Public library in the context of local municipality. The case of Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne; publiskā bibliotēka; kultūras komiteja; reģiona galvenā bibliotēka; pašvaldība