Finanšu grāmatvedības uzskaite (ieņēmumu un izdevumu), problēmas „Latvijas Olimpiskā komiteja” - Cipruse, Lelde (Latvijas Universitāte, 2013)
Diplomdarbs ir par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) darbību, nozīmi Latvijas sporta dzīvē un attīstībā, par galvenajiem komitejas ieņēmumu avotiem, līdzekļu izlietojumu un galvenajiem izlietojuma mērķiem. Darba mērķis ir izpētīt LOK lielākos ieņēmumu avotus un to izlietojumu, darbības efektivitāti. Darba uzdevums ir iepazīties ar Latvijas Olimpiskās komitejas ieņēmumu veidiem, kā tiek sadalīts komitejas budžets, kāda ir valsts budžeta sistēma sporta finansēšanā un tā sadales principi, kādas ir lielākās problēmas un trūkumi Latvijas sporta attīstībā. Gan valsts budžeta izdevumi, gan privātie izdevumi sportam Latvijā ir bijusi aktuāla tēma visos laika posmos, it sevišķi mūsu pašreizējā ekonomiskajā situācijā (2009.-2012.g.). Pēdējos 4 gados atvēlētās naudas apjoms sportam no valsts budžeta līdzekļiem tiek samazināts. Latvijā budžeta līdzekļi sportam un to administrēšana ir smagā situācijā, jo naudas trūkst daudzu sporta veidu atbalstīšanai, sporta objektu modernizācijai un attīstīšanai, sportistu algu, prēmiju izmaksām. Latvijā nauda līdz nonākšanai pie sportistiem līkumo caur dažādiem labirintiem, pastāv daudzkanālu sporta finansēšanas sistēma, jo nauda, kas paredzēta kādam vienam noteiktam mērķim, tiek dalīta pa vairākām organizācijām. LOK galvenais mērķis ir Latvijas pārstāvniecības nodrošināšana Starptautiskajā Olimpiskajā kustībā, Latvijas sportistu un komandu piedalīšanās Olimpiskajās spēlēs, sporta attīstība un izglītība Latvijā, kā arī godīgu spēļu nodrošināšana. Darba atslēgvārdi:LOK loma Latvijas sportā, Valsts budžeta sadalījums sportam, Sporta attīstības tendences, Sporta struktūra Latvijā.

This paper is covering Latvian Olympic Committee, its importance in Latvia’s sport life and development; it looks into what is the main committee’s revenue sources, utilization of funds and spending according to the main goals. Main goal of is this paper is to explore LOC’s largest sources of income, use of proceeds and efficiency of association. One of the tasks of this paper is to get acquainted with LOC’s income types, how committee’s budget is distributed, what is the financing system of state budget for sports and its distribution principles, what are the major problems and disadvantages of Latvian sports development. Both private and government expenditure for sport in Latvia has been topical problem at all times, especially in current economic state (2012). Over the past 4 years the amount of money allocated for sports from the state budget was reduced. Our state budget for sports and its administration is in a difficult situation due to lack of funds to support wide range of sports, sport facilities modernization and development, costs to athlete’s salaries and premiums. Athlete remuneration is not straightforward and many times money must travel through various mazes until finally athlete receives its compensation. There is a multi-channel system of sport financing, money that is allocated for some particular purpose is shared by several organizations. The main objective of LOC is representation of Latvia in the International Olympic Movement, participation of Latvian athletes and teams in the Olympic Games, sports development and education in Latvia, as well as ensuring fair play in sports. Keywords: LOC role in Latvia’s sport, State budget allocation, Development tendency, Structure of sport in Latvia.
Financial Accounting and challenges the "Latvian Olympic Committee"
Keywords: Ekonomika