Meditāciju saistība ar smadzeņu darbību, izmantojot elektroencefalogrāfu (EEG), randomizēti kontrolētos pētījumos: metaanalīze - Čakire, Santa (Latvijas Universitāte, 2020)
Mūsdienās meditācijas tiek praktizētas ne tikai austrumos, bet kļuvušas populāras arī rietumu pasaulē. Šajā metaanalīzē tika meklēta atbilde uz jautājumu, kādas saistības pastāv starp meditācijām un galvas smadzeņu viļņu darbību pieaugušajiem randomizēti kontrolētos pētījumos. Metaanalīzē tika iekļauti trīs pētījumi ar alfas viļņu rādītājiem un kopējo izlases apjomu N = 94. Metaanalīzes aprēķini uzrāda nelielu statistiski nozīmīgu efektu r = 0,20 (p<0,001). Tādējādi šī pētījuma ietvaros secināms, ka pēc meditācijām novērojams neliels efekts uz galvas smadzeņu alfa viļņu rādītājiem. Tas saskan ar līdzšinējiem pētījumiem, kuros vairākkārt ir secināts, ka meditācijas spēj statistiski nozīmīgi izmainīt alfas viļņu rādītājus (Fan et al., 2014). Meditācijām ir potenciāls būt labai intervencei dažādu mērķu sasniegšanai gan veseliem cilvēkiem, gan cilvēkiem ar traucējumiem. Nepieciešams turpināt veikt gan labi kontrolētus eksperimentus, gan to metaanalīzes, lai noskaidrotu meditāciju efektu uz smadzeņu darbību populācijā, organizāciju kontekstā un dažādu profesiju pārstāvjiem. Atslēgas vārdi: meditācijas, galvas smadzenes, elektroencefalogrāfs, EEG, alfas viļņi, randomizēti kontrolēti pētījumi, metaanalīze

Nowadays meditations are not only being practised in the East, but have also become popular in the Western world. This meta-analysis explored the relationship between meditations and brain wave action in adults in randomized controlled studies. The meta-analysis included three studies with the alpha waves and a total sample of N = 94. Meta-analysis calculations show a small statistically significant effect r = 0.20 (p < 0.01). Therefore this study shows that meditations have a small effect on alpha brain waves. This is consistent with previous studies, that have repeatedly concluded that meditations are capable of statistically significantly altering alpha waves values (Fan et al., 2014). Meditations have the potential to be a good intervention for achieving different goals for both healthy people and people with disorders. It is necessary to continue conducting both well-controlled experiments and their meta-analyses to identify the effects of meditations on brain activity in the population, in the context of organisations and different occupational groups. Keywords: meditations, brain, electroencephalograph, EEG, alpha waves, randomized controlled studies, RCT, meta-analysis
Relationship of Meditations with Brain Function Using Electroencephalograph (EEG) in Randomized Controlled Studies: Meta-analysis
Keywords: Psiholoģija; meditācijas; galvas smadzenes; elektroencefalogrāfs; alfas viļņi; randomizēti kontrolēti pētījumi