Fiziskās un garīgās slodzes ietekme uz nodarbinātajiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā - Musatovs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba pirmajā daļā balstoties uz literatūras datiem un avotiem aprakstīti būtiskākie ugunsdzēsēju glābēju darba vides riska faktori un to iedarbība uz veselību. Ir veikta nelaimes gadījumu statistikas analīze izmantojot dinamiskās rindas jēdzienu, kā arī analizēta galveno notikumu statistika, kas ietekmē nelaimes gadījumus. Darba otrā daļā aprakstītas darba vides risku novērtēšanas metodes. Darba vides risku novērtēšanai izmantotas kvalitatīvas un puskvantitatīvas novērtēšanas metodes, kā arī veikta ugunsdzēsēju glābēju asinsspiedienu mērīšana dežūras laikā, dažādos posmos, noskaidrots darbinieku ķermeņa masas indekss un fiziskās darbspējas izmantojot Harvarda step-testu, izmantots sirds ritma monitors, noteikts veloergonometrijas tests. Darba trešajā daļā aprakstīti pētījuma rezultāti un dots to iztirzājums. Secināts, ka ugunsdzēsēju glābēju darbs ir vidēji smags – smags darbs, kur vislielākā slodze ir mugurai, rokām un pleciem, un ir liels stresa līmenis.

The first part of the basis of literature data and sources are described in the main fire rescuers work environment risk factors and their effects on health. Is the incident statistical analysis of the series concept, as well as the analysis of the main event statistics affecting accidents. In the second part describes the risk assessment methods. To risk assessment used qualitative and semi-quantitative assessment methods, as well as in fire rescuers blood pressure measurement on-call during the different stages of the employees found the body mass index and physical ability to work with Harvard step-test is used to monitor heart rate, defined bicycle ergometry. The third part describes the results of the study and given the discussion. Concluded that the fire rescuers work is moderate - hard work, where the greatest load of the back, arms and shoulders, and has a high level of stress. Developed practical recommendations.
Psysical and Mental Stress effect on the Employees of State Fire and Resource Service
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze