Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplināra atbildība - Ločmele, Sintija (Latvijas Universitāte, 2018)
Šogad aprit 15 gadi kopš Latvijā tika veikta tiesu izpildītāju institūta reforma un tiesu izpildītāji praktizē kā brīvās profesijas pārstāvji. Tiesu izpildītāju institūts ir ticis pilnveidots un modernizēts, bet neskatoties uz to, vidēji dienā tiek saņemta 1 sūdzība par tiesu izpildītāju rīcību. Darba mērķis bija veikt tiesu izpildītāju disciplinārās atbildības regulējuma analīzi Latvijā, salīdzināt disciplinārās atbildības regulējumu ar citām valstīm, atrast iespējamos trūkumus un piedāvāt disciplinārās atbildības regulējuma uzlabojumus. Darba autore secinājusi, ka būtu lietderīgi izveidot tiesu izpildītāju institūtam Ētikas komisiju, kā tas ir tiesnešiem un advokātiem, lai sniegtu tiesu izpildītājiem Ētikas kodeksa normu skaidrojumu, tāda veidā novēršot ētikas normu pārkāpumus pirms tie ir radušies.

This year is 15 years since the reform of the Bailiffs' Institute was carried out in Latvia, and bailiffs are practicing as a independent legal profession. The Bailiffs' Institute has been perfected and modernized, but in spite of this, on average, one complaint is received per day regarding the actions of bailiffs. The aim of the research was to analyze the legal regulation of disciplinary punishment of bailiffs in Latvia, to compare disciplinary liability regulation with other countries, to find possible deficiencies and to propose improvements to disciplinary liability regulation. The author has concluded that it would be useful to establish a Ethics Commission for the Bailiffs' Institute, as it is for judges and lawyers, in order to provide Bailiffs with an explanation of the norms of the Code of Ethics, thereby preventing violations of ethical rules before they are committed.
Disciplinary responsibility of swom bailiffs
Keywords: Juridiskā zinātne; zvērināts tiesu izpildītājs; tiesu izpildītāju atbildība; tiesu izpildītāju disciplinārā atbildība; darbību uzraugošās iestādes