Nekustama īpašuma ņodoklis un tā loma pašvaldības budžetā - Nešta, Valērija (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba temats ir “Nekustamā īpašuma nodoklis un tā loma pašvaldības budžetā”. Diplomdarba mērķis ir apskatīt nekustamā īpašuma nodokļa politiku, analizēt ieņēmumos no nekustamā īpašuma nodokļa Pašvaldības budžetos un sniegt priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa politikas pilnveidošanai. Diplomdarbā tika pētīta nekustamā īpašuma nodokļa būtība, apskatītas nekustamā īpašuma nodokļa likmes, bāze un objekti Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa loma pašvaldības bedžetos un izvērtējot trūkumus un priekšrocības, tika izteikti priekšlikumi nekustamā īpašuma politikas uzlabošanai, piemēram, diferencētas nodokļu likmes ieviešana. Diplomdarbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā izskatīta LR nodokļu sistēma un nekustamā īpašuma nodokļa loma nodokļā sistēmā. Otrajā daļā apskatīta nekustamā īpašuma nodokļa būtība. Savukārt trešajā daļā tik petīti nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi laikā posmā no 2006. līdz 2008.g. Diplomdarbā iegūtie analīzes norāda uz nepieciešamību pēc nekustamā īpašuma nodokļa politikas uzlabošanas un pilnveidošanas. Visa informācija, kas ir apkopota šajā diplomdarbā balstās uz izmantotiem literatūras avotiem. Bibliogrāfiskajā sarakstā ir uzskaitīti 24 izmatotie literatūras avoti. Diplomdarbs ir izstrādāts latviešu valodā. Diplomdarba apjoms ir 60 lpp un tajā ir iekļautas 19 tabulas un 6 attēlas.

The theme of degree work is «The real estate tax and its role in the self-government budget». The purpose of this degree work is to reveal weaknesses of a tax policy on the real estate and to offer ways for its improvement. The degree work describes the essence of the real estate tax, considers bases and objects in the countries of the European Union, the real estate tax rates and its role in the budget of self-government. The advantages and disadvantages of the real estate tax are analyzed and offers on its improvement, for example, the differentiated rates on the tax are developed. Degree work consists of three parts. In the first part the tax system of the Latvian republic and the role of the real estate tax in tax system are considered. In the second part the essence of the real estate tax is considered. In the third part research of the incomes of the real estate tax in the period from year 2006 to 2008 is made. The results of the research specify that improvement is necessary for working out the real estate tax policy. The information which is generalized in this degree work is based on the sources of the used literature. In the bibliographic list 24 sources of the used literature are considered. The degree work is written in the Latvian language. Volume of degree work is 60 pages, also 19 tables and 6 schedules are included.
The real estate tax and its role in budget of self-government
Keywords: Finanšu menedžments