Mantas konfiskācija kā kriminālsods, tās norobežošanā no mantas īpašas konfiskācijas - Pavļukevičs, Normunds (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba „Mantas konfiskācija kā kriminālsods, tās norobežošanā, no mantas īpašas konfiskācijas" autors, aplūkojot dažādus literatūras avotus, analizēja mantas konfiskācijas kā soda un mantas īpašas konfiskācijas piemērošanas tendences, savstarpējās atšķirības, regulējuma attīstību. Mantas konfiskācija kā sods atšķiras no mantas īpašās konfiskācijas, katram no šiem institūtiem ir sava piemērošanas joma, kas ir savstarpēji jānorobežo viens no otra. Ar 2017.gada 22.jūnija grozījumiem Krimināllikums tika papildināts ar VIII2 nodaļu "Mantas īpašā konfiskācija", kas ir pareizi, jo iepriekš šis jautājums tika regulēts Kriminālprocesa likumā, tomēr salīdzinot Krimināllikumā ietverto regulējumu ar citam valstīm ir atzīstams, ka regulējumu ir nepieciešams pilnveidot tālāk. Darba mērķis ir nošķirt mantas konfiskāciju kā kriminālsodu no mantas īpašās konfiskācijas, analizēt regulējuma attīstību, salīdzināt Krimināllikumā ietverto regulējumu ar citām valstīm un dot ieteikumus Krimināllikuma grozījumiem. Autors darba izstrādes gaitā piedāvā pilnveidot regulējumu attiecībā uz mantas īpašo konfiskāciju, papildinot Krimināllikuma VIII2 nodaļā ietverto gadījumu loku, kad var piemērot mantas īpašo konfiskāciju, kā arī piemērojot prezumpciju par noziedzīgi iegūtu mantu būtu jānosaka laika rāmji līdz kuram var piemērot prezumpciju, ka manta ir noziedzīgi iegūta.

Author of Bachelor paper “Confiscation of property as a criminal offense, restriction of that, from special properties confiscation “looking at various sources of literature and court practice, analyzed confiscation of property as a punishment and specific patterns of confiscation of property, mutual differences, development of regulation. Confiscation of property as a punishment differs from the special confiscation of property. Each of these institutes has its own scope, which must be separated from each other. By amendments which came into the force from the 2017 year,22 of June Criminal Law was amended with VIII2 section “Special Confiscation of property”, which is correct because this question was previously regulated in the Criminal Procedure Law, however, comparing Criminal Law with other countries it is recognized that regulation needs improvements. The aim of the work is to separate the confiscation of property as criminal punishment from the special confiscation of property, to analyze the development of regulation, comparison of Criminal Law’s regulation with other countries and to make recommendations for the Criminal Law’s amendments. The author of this work process offers to improve the regulation in relation to the special confiscation of property supplementing Criminal Law’s VIII2 section by the range of covered cases, when applying special confiscation of property, also applying the presumption of a criminal proceeding should also determine time frames to which can be applied the presumption that the property has been prosecuted.
Confiscation of property as a criminal offense, restriction of that, from special properties confiscation
Keywords: Juridiskā zinātne; īpaša konfiskācija; papildsods; konfiskācija; noziedzīgi iegūta manta; noziedzīgs nodarījums