Progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešana Latvijā - Pētersone, Līva (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba ”Progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešana Latvijā” pamatā ir hipotēze: „Latvijā nepieciešams ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas dotu lielākus ieņēmumus budžetā, nekā tas ir no pašreiz noteiktā IIN, un mazinātu iedzīvotāju sociālās atšķirības”. Šī tēma ir aktuāla sakarā ar IIN elementu izmaiņām, IIN ieņēmumu valsts budžetā samazināšanos, 10. Saeimas vēlēšanām, un starptautisko partneru ieteikumiem. Diplomdarba mērķis ir, pamatojoties uz nodokļu teorētiskajiem aspektiem, izpētīt iedzīvotāju ienākuma nodokli un noskaidrot progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanas nepieciešamību Latvijā. Apkopojot visus izstrādes procesā gūtos rezultātus, autors secina: „Latvijā nepieciešams ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas nedotu lielākus ieņēmumus budžetā, nekā tas ir no pašreiz noteiktā IIN, bet tas mazinātu iedzīvotāju sociālās atšķirības”.

This Diploma work “Progressive personal income tax introduction in Latvia” is based on a hypothesis: "Latvia requires the introduction of progressive personal income tax; it would give more revenues in the states budget than it currently is and reduce social disparities in the society." This theme is topical due to the recent personal income tax element changes, the reduction of taxes revenue to the state budget, upcoming Parliamentary elections and recommendations from international partners. The target is to explore personal income tax in Latvia and to establish if Latvia requires progressive personal income tax introduction on the grounds of the theoretical aspects of taxes. Summarizing all of this research process and obtaining all results, the author concludes: "Latvia requires the introduction of progressive personal income tax; it would not give more revenue in the sates budget than it currently is, but it would reduce social disparities in the society."
Progressive personal income tax introduction in Latvia
Keywords: Ekonomika