Jaunavas Marijas parādīšanās kristīgajos Rietumos: fenomenoloģiskā analīze - Sproģe, Līva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs veltīts divu populāru un Romas katolicismā dedzīgi godātu Dievmātes parādīšanās gadījumu analīzei – darbā tiek apskatīta Bezvainīgās Ieņemšanas Kundzes parādīšanās Lurdā, 19.gs Francijā, kas ir guvusi Romas Katoļu baznīcas oficiālo apstiprinājumu un Miera Karalienes parādīšanās Medžugorjē, 20.gs Jugoslāvijā, kas neskatoties uz negatīviem vērtējumiem no lokālo bīskapu puses un Romas Katoļu baznīcas oficiālā sprieduma neesamību, popularitātes ziņā konkurē ar Lurdu. Apskatot Marijas parādību vēsturi agrīnajā Rietumu baznīcā un analizējot Lurdas un Medžugorjes kultūrvēsturisko fonu, darbā tiks izcelti kontekstuālie aspekti, kas pierāda 19.-20.gs Dievmātes parādību unikālo dabu, apstiprinot darba tēzi par kontekstuālā fona definitīvo ietekmi uz parādīšanās specifiku. Bakalaura darba nosaukums ir: Jaunavas Marijas parādīšanās kristīgajos Rietumos: fenomenoloģiskā analīze. Bakalaura darba tēze ir: Dievmātes parādīšanās Romas katolicismā ir kontekstuāli nosacītas – kultūrvēsturiskais fons nosaka parādīšanās specifiku.

The work is dedicated to the analysis of two popular and higly worshipped Roman Catholic Marian apparitions – the work provides an in-depth look at the apparition of Our Lady of Immaculate Conception at Lourdes, France in 19th century which has received an official approval from Roman Catholic Church authorities and the apparition of Queen of Peace at Medjugorje, former Yugoslavia in 20th century – a non-approved apparition which is a strong competition for Lourdes in terms of popularity. By reviewing ancient Marian apparitions and by analysing the cultural-historical background of both Lourdes and Medjugorje, this paper underlines the special character of modern Marian apparitions, proving the author’s thesis that the historical context is what defines the character of a modern apparition. The title of this Bachelor’s Paper is: Marian apparitions in Western Christianity: Phenomenological analysis. The Thesis of this Bachelor’s paper is: Context defines the Marian apparitions in Roman Catholicism – culturo-historical context defines the character of an apparition.
Marian apparitions in Western Christianity: phenomenological analysis
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne