Baltijas plakangliemenes Macoma balthica populācijas ģenētiskās daudzveidības analīze Rīgas jūras līča piekrastē - Ornicāns, Reinis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā pētīta baltijas plakangliemeņu (Macoma balthica) populācijas ģenētiskā daudzveidība Rīgas jūras līča piekrastes zonā. Izmantojot iPBS (inter - Primer Binding Sequences) metodi veikta 12 dažādu atradņu gliemeņu ģenētiskās daudzveidības analīze. PCR amplifikācijas produkti, pēc reakcijas ar diviem praimeriem (2232 un 2394), tika analizēti agarozes gēlā. Kopā tika konstatēti 38lokusi. Darbā analizētajiem paraugiem konstatēts augsts polimorfisma līmenis. Salīdzinot atradnes savā starpā, polimorfu lokusu skaits - 22 (59 %). Ģenētiskā līdzība visām populācijām ir augstāka par 88 %. Iegūtie dati tika matemātiski apstrādāti ar POPGENE un NTSYS programmnodrošinājumu.

The work is devoted for the detection of genetic diversity in population of Baltic tellin Macoma balthica in shore of Gulf of Riga. Using iPBS method 12 populations were analyzed for genetic diversity and adjustments of method was made. A total of 240 tissue samples were collected. DNA of 60 good quality samples was analyzed. PCR amplification products by reaction with two primers (2232 and 2394) were analyzed in agarose gel and analyzed with POPGENE and NTSYS software. Total of 38 loci were identified. High level of polymorphism was determined. Comparing the findings with each other, there were 22 (59 %) polymorphic loci found. Genetic similarity for all populations is higher than 88%.
Baltic tellin Macoma balthica populations genetic diversity analysis in area of the Gulf of Riga
Keywords: Bioloģija; Gliemene; Macoma balthica; Ģenētiskā daudzveidība; Metodes; iPBS